HNS U TRADICIONALNOJ AKCIJI: “Vratimo trešnje u trešnjevačka dvorišta”

Predsjednik GO Grada Zagreba HNS-a Željko Uhlir podsjetio je na tradicionalnu akciju HNS-a GO Grada Zagreba, koja traje u kontinuitetu preko 20 godina, „Vratimo trešnje u trešnjevačka dvorišta“. Uz druženje s građanima, svake godine s početkom proljeća HNS podijeli sadnice za vrtove naših građana.

Više u priopćenju:

“Vezano uz temu akcije, potrebno je podsjetiti što drugi EU gradovi poduzimaju kako bi bili ugodniji za život i kako bi smanjili utjecaje klimatskih promjena. Primjer nam može biti grad Beč, koji planira do 2040. godine postati CO2 neutralan grad. U te projekte će se uložiti 100 mil EUR kroz pet godina. Bečki projekti uključuju sadnju 25.000 stabala do 2025. god., uz smanjenje površina pod asfaltom, izgradnju javnih mjesta za osvježenje građana s vodenim parama i izvorima vode, zelenim fasadama i dr. Ujedno u realizaciji je izgradnja novog parka na površini od 93.000 m2, s brojnim zelenilom i površinama za rekreaciju i boravak ljudi.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pripremilo je i Vlada RH usvojila, krajem 2021. god. PROGRAM RAZVOJA ZELENE INFRASTRUKTURE U URBANIM PODRUČJIMA ZA RAZDOBLJE 2021. – 2030. Taj Program predstavlja platformu za razvitak zelene infrastrukture u gradovima uz sufinanciranje ESI fondova. Prevedeno, to je program koji omogućava poboljšanje uvjeta života u gradovima uz otvaranje novih investicija koje se sufinanciraju iz EU.

Postavlja se pitanje: Što po tom planu poduzima Uprava grada Zagreba? S obzirom na današnju lokaciju na Trešnjevci, Željko Uhlir je skrenuo pažnju na još uvijek ne riješenu problematiku nedostajućih parkirališta u ovom dijelu grada, i potrebu da se naprave dvije podzemne garaže. Jedna kod Doma sportova, a druga ovdje na Trešnjevačkom placu. To su jednostavni zahvati, koji bi se mogli realizirati u kratkoročnim planovima Grada Zagreba, te je upućen apel Upravi grada Zagreba da započne s izradom planske dokumentacije za dvije podzemne garaže na Trešnjevci. Treća, neizbježna tema današnje konferencije za medije odnosi se na stalan problem rješavanja stambenog pitanja za mlade u Gradu Zagrebu.

Godinama za vrijeme vlasti bivšeg gradonačelnika, Uprava grada Zagreba je potpuno ignorirala POS. Čini se kako po tom pitanju nova Uprava grada Zagreba nastavlja s takvim načinom rada i ne želi sudjelovati u nacionalnom programu. Grad Zagreb bi mogao svojim građanima pomoći da što lakše riješe stambeno pitanje, da se odmah uključe u projekte POS-a (za kupnju i najam stanova), da konkretno i direktno snize cijene stanova kroz: osiguranje gradskog zemljišta, oslobađanje od komunalnog doprinosa projekte POS-a, i omoguće besplatne priključke na infrastrukturu.

Potpuno je nejasno zbog čega nova Uprava grada Zagreba nastavlja politiku bivšeg gradonačelnika MB i ne želi pomoći svojim građanima u vezi stanovanja”, stoji u priopćenju.