HNS ODLUČIO: Ovo su njihovi kandidati za izbore po izbornim jedinicama

vesna pusić

Predsjedništvo HNS priopćilo je kako su jednoglasno potvrđeni kandidati te stranke za parlamentarne izbore.

“‘Za naše kandidate izabrali smo kvalitetne ljude koji znaju preuzeti odgovornost za cijelu zemlju. Građani na izborima 11. rujna moraju izabrati između stabilne i jake Vlade, kakvu nudi Narodna koalicija, te nestabilnosti i nerada kakav su posljednjih mjeseci prezentirali Most i Domoljubna koalicija, što Hrvatska sebi još jednom ne može priuštiti’, poručio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak”, a stoji u priopćenju.

Prema dostavljenom popisu HNS-ovih kandidata, na izbornim listama Narodne koalicije na najvišim su mjestima HNS-ovi ministri u Vladi Zorana Milanovića Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak, koji će biti na drugome mjestu u I. i IV. izbornoj jedinici, te varaždinski župan Predrag Štromar, također drugi u III. izbornoj jedinici.

Bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš je na osmome mjestu u II. izbornoj jedinici. Odluku o kandidatima Predsjedništvo je donijelo u skladu s ovlaštenjem koje mu je na sjednici u Tuhelju, 2. srpnja 2016. godine, dao Središnji odbor HNS-a, a prema kojem Predsjedništvo može poduzimati sve radnje kako bi, kako se ističe u priopćenju, HNS bio spreman za izbore u rujnu.

Osmo mjesto za Mrak Taritaš znači da će mjesto u Saboru osvojiti tek ukoliko osvoji dovoljan broj preferencijalnih glasova. I na prošlim je parlamentarnim izborima bila u identičnoj situaciji. Uspjela je osvojiti dovoljan broj preferencijalnih glasova, i dobila je zastupničko mjesto u Saboru.

Na sve se to osvrnula i sama Mrak Taritaš, i to na svom profilu na Twitteru. Objavila je fotografiju crvenih starki uz pripadajuću poruku. “Starke, čeka vas preferencijalna kampanja u 2. izbornoj jedinici radnog naziva #DvaputJeDvaput”, napisala je bivša ministrica.