HNL TRŽIŠTE IGRAČA: Za sada nema transfera igrača – kapitalaca

Do početka 32. nogometnog prvenstva Hrvatske ostalo je još manje od mjesec dana. Većina klubova iz elitnog ranga natjecanja krenula je u pripreme za novu sezonu s igračkim kadrom koji će se popunjavati u hodu, sve do 31. kolovoza kada završava ljetni prijelazni rok.

Piše: Ivica Maras (Media servis)

Osim dolaznih, očekuju se u narednim tjednima i neki odlazni transferi, jer se klupske blagajne u Ligi 10 uglavnom pune prodajom igrača. Kada bi se kojim slučajem medijske blagajne punile isključivo velikim igračkim transferima u HNL-u, u ovom bi trenutku zjapile potpuno prazne. Njih, naime, još uvijek nema, što ne znači da se o njima uporno ne piše i uvjerljivo spekulira.

Za sredinu lipnja, kada su u pitanju odlasci ili dolasci tzv. igrača kapitalaca u HNL, vrijedi očito neka nova medijska mudrost: “Tamo gdje ima dima, tamo obično nema i vatre”. A vatra se zasada strogo čuva iza zatvorenih vrata klupskih odaja.

U takvoj je stvarnosti prelazak Josipa Drmića iz Rijeke u Dinamo izborio status prve vijesti dosadašnjeg ljetnog mercata, a odlascima Drmića (Dinamo), Smolčića (Eintracht), Pavičića (Konyaspor), Murića (Konyaspor), Gnezde Čerina (Nurnberg), Krešića (Atalanta), Abassa (Mainz), Čestića (?), Velkovskog (?) i Prskala (?), klub se sa Rujevice sam nominirao za nagradu nogometnog “odljeva godine”. Netko je (dobro) upućen izračunao da je tim odlascima Rijeka ostala bez 60% vrijednosti momčadi iz protekle sezone.

Dinamo, Hajduk i Osijek za sada ne izlažu svoje najvrjednije eksponate (Hajduk su napustili stoperi Ferro i Katić), ali i strpljivo poste od dovođenja velikih pojačanja. Tko će i s kime prvi prekinuti taj post tek će se vidjeti. Obično to bude onaj isti klub koji se prvi odluči za prodaju nekog od svojih igračkih dragulja (prodaj da bi kupio). Živi bili pa vidjeli hoće li tako biti i ovoga puta.

Ne smijemo zaboraviti ni posudbu igrača iz kluba u klub, koja se realizira najčešće krajem prijelaznog roka. Od ove sezone klub može posuditi drugome klubu u HNL-u najviše tri igrača (ranije šest). Taj podatak posebno je važan klubovima slabije platežne moći, ali i svima onima koji se protive stvaranju klubova filijala u Ligi 10. Sa posebnom pažnjom valja pratiti dolazne transfere u redove novog prvoligaša – Varaždina, jer je liga zapravo onoliko jaka koliko je jaka najslabija karika u njoj (iako to u konačnici ne mora biti Varaždin).

Osim toga, protekla je sezona u HNL-u zbog inferiornosti Hrvatskog Dragovoljca ostala dužnikom kada je u pitanju neizvjesnost u borbi za opstanak. Svih ostalih neizvjesnosti srećom je bilo kao nikada do sada. Baš zato svi nestrpljivo čekaju prve transfer “bombe” u klubovima velike hrvatske četvorke, kao najavu nove – još zanimljivije sezone.