HND O SMRTI MATIJANIĆA: Ubijen je po drugi put od države – tražimo da Beroš ode

Na konferenciji u organizaciji HND-a o nalazu stručnog povjerenstva o smrti novinara Vladimira Matijanića, govorili su Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Đurđica Klancir, novinarka portala Net.hr i članica Hrvatskog novinarskog društva i Ilko Ćimić, novinar portala Index.hr i član Hrvatskog novinarskog društva.

Vladimir Matijanić je po drugi put u vrlo kratkom vremenu ubijen od države, od ovog sustava. Skandalozno, sramotno priopćenje koje je objavilo stručno povjerenstvo pokazuje da ekipa koja vlada ovom zemljom ne žele štititi živote svojih građana, istih tih građana koji ih plaćaju. Zbog svega HND traži smjenu Vilija Beroša. Ne ostavku, smjenu! Od danas svaki dan na funkciji koju obnaša smatramo odgovornim i premijera Plenkovića i cijelu Vladu, rekao je Zovko, kako javlja N1.

“Ono što se dogodilo Vladimiru Matijaniću, ne smije se nikada i nikome više dogoditi”, rekao je Zovko, dodavši da ne generaliziraju o zdravstvenom sustavu i ne govore o poštenim liječnicima i sestrama, nego o ministru Berošu i sustavu koji se skriva iza njega.

“Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata, onaj koji predstavlja građanke i građane”, rekla je Klancir.

“Vlada bi trebala biti tu za nas. Ministarstvo zdravstva nije tu zbog pojedinih predstavnika zdravstvenog sustava, nego za sve nas”, rekla je Klancir, dodavši da se to nije dogodilo.

ekla je da su na pressici izbjegavali odgovoriti na pitanje je li trebalo hospitalizirati Matijanića. “To je bila zaštita sustava. Takvih slučajeva je bilo u zdravstvenom sustavu, bit će ih i dalje”, rekla je Klancir.

“Ove poruke koje smo čuli od ministra Beroša nisu poruke propitivanja je li nešto otišlo ukrivo, je li dopustivo da pojedini medicinski radnik ili radnica tako razgovara s pacijentom. Ne, mi to nismo čuli. HND traži i odgovornost i istjerivanje istine, one koja će uvažiti i drugu stranu, stranu pacijenta Vladimira Matijanića, ali i sve druge građanke i građanke koji se suočavaju s tom drugom, neprobojnom stranom medicinskog sustava u Hrvatskoj”, rekla je Klancir.
“U izjavama ministra Beroša nema ništa skandalozno, skandalozno je riječ koja je suvišna, radi se o neprihvatljivom ponašanju, neprihvatljivim izjavama i neprihvatljivim postupcima”, rekao je Ćimić.“Podsjetit ću da je HND danima prije, odmah nakon smrti Vladimira Matijanića inzistiralo na imenima ljudi koji će biti članovi tog povjerenstva. Svi zahtjevi su odbijeni”, rekao je Ćimić.

“Kasnije smo saznali da je cijelo to izvješće preskočilo niz dijelova koje su trebali uzeti u obzir. Naime, tri člana povjerenstva su donijeli smjernice u kojima je Paxlovid obavezan za liječenje oboljelih od korone u Hrvatskoj. Mi smo mogli čuti na pressici izbjegavanje odgovornosti u kojoj je neuvjerljivo pokušao objasniti da iako je naveden kao obavezni dio liječenja, nije došao u Hrvatsku”, rekao je Ćimić.

Transparentnost koja je bila nužna u ovom postupku nije je bilo, a sada vidimo i zašto, rekao je Ćimić.

Govorio je o curenju podataka prije zaključka povjerenstva, dodavši da su dva lista objavila detalje. “Ti podaci su bili selektirani da je objavljen dio te dokumetacije i to dijelovi koji su dokazivali da sustav nije kriv”, kaže Ćimić.

“Ništa tu nije skandalozno, to je jednostavno neprihvatljivo! Od ministarstva ćemo tražiti odgovor koji su to novinari od povjerenja ministarstva”, rekao je Ćimić.

“Ako ministar Beroš i ekipa oko njega misli da ćemo zaboraviti što se dogodilo, ja im poručujem da se gadno varaju. Ne zaboravimo ono što se dogodilo novinaru, ali i građaninu koji je imao pravo na medicinsku pomoć koju nije dobio. Zakazao je sustav i ovo se više nikad ne može dogoditi nikome u Hrvatskoj”, rekao je Zovko.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!