HND O SLUČAJU MATIJANIĆ: Ponašanje ministarstva budi sumnje na pokušaj zataškavanja

Hrvatsko novinarsko društvo želi upozoriti javnost kako Ministarstvo zdravstva na čijem je čelu Vili Beroš odbija dostaviti podatke o tome tko su članice i članovi povjerenstva koje bi trebalo istražiti okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr.

Ministarstvo je najprije odbilo odgovoriti na novinarske upite, a nakon toga je odbilo i zahtjev Hrvatskog novinarskog društva. Na dopis predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, koji je 9. kolovoza upućen ministru Viliju Berošu, a u kojem ga pita do kuda je stigla istraga i tko su članice i članovi povjerenstva, iz Ministarstva zdravstva je istog dana stigao suhoparno intoniran odgovor, bez ijednog traženog podatka. Prenosimo ga u cijelosti:

„Poštovani, s jučerašnjim danom obavlja se zdravstveno-inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva u zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u postupku zbrinjavanja pacijenta Matijanića, u KBC-u Split, županijskom Zavodu za hitnu medicinu i nadležnoj ambulanti obiteljske medicine. Zdravstvenu inspekciju provode, u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori te za potrebe obavljanja pojedinih stručnih radnji, zaključkom inspektora, imenuju se pojedini stručnjaci. Za potrebe konkretnog slučaja, imenovani su specijalist hitne medicine i specijalist infektologije, a za donošenje stručnog mišljenja bit će imenovani i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije.

Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora uzet će se izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog  pacijenta kao i preslika cjelovite medicinske dokumentacije. Na temelju uvida u cjelovitu medicinsku dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski zapisnik i PHD, imenovani stručnjaci donijet će svoje mišljenje o tome je li postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je eventualno bilo propusta. Ovisno o donesenom stručnom mišljenju, poduzet će se daljnje mjere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Svako od javno navedenih tijela i institucija uključenih u ispitivanje postupka zbrinjavanja pacijenta Matijanića obavlja poslove iz djelokruga svojih nadležnosti u utvrđivanju činjenica vezanih uz uzroke i okolnosti smrti pacijenta, te će svaka od njih o svojim rezultatima promptno izvijestiti kako obitelj preminuloga tako i odgovarajuća stručna i državna tijela te hrvatsku javnost. Do konačnog donošenja stručnog mišljenja i završetka inspekcijskog nadzora nismo u mogućnosti ustupiti imena članova i stručnjaka koji sudjeluju u istima s ciljem nesmetanog i objektivnog utvrđivanja svih činjenica.“

Dan poslije, 10. kolovoza, predsjednik HND-a ponovo šalje dopis ministru Berošu u kojem stoji:

„Poštovani, ne možemo biti zadovoljni vašim odgovorom u kojem nismo dobili informaciju tko su članice i članovi povjerenstva koje će utvrđivati okolnosti smrti našeg kolege i prijatelja Vladimira Matijanića. Smatramo da bi s ciljem  transparentnost cijelog postupka  bilo iznimno važno da HND-u i cjelokupnoj javnosti kažete tko su članovi i članice povjerenstva.

Za HND je ova informacija od javnog značaja te ćemo i dalje inzistirati na svim odgovorima da bismo došli do pune istine o tragičnoj i preranoj smrti novinara Vladimira Matijanića.“

Iz Ministarstva na ovaj dopis šutnja pa je 12. kolovoza iz HND-a ponovo odaslan upit ministru Berošu:

„Poštovani, ponovo vam se obraćam u ime Hrvatskog novinarskog društva s upitom do kud je stigla istraga oko utvrđivanja okolnosti smrti našeg kolege novinara Vladimira Matijanića. Također nas zanima tko su članice i članovi povjerenstva koji istražuju smrt našeg kolege i prijatelja. Za HND je ova informacija od javnog značaja te ćemo i dalje inzistirati na svim odgovorima da bismo došli do pune istine o tragičnoj i preranoj smrti novinara Vladimira Matijanića.“

Ministarstvo još nije odgovorilo.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra kako ovakvo ponašanje Ministarstva zdravstva budi sumnje na pokušaj zataškavanja slučaja. Krovna novinarska organizacija, kao i cjelokupna javnost, imaju pravo znati tko su ljudi koji su zaduženi za istraživanje okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i detalje o tijeku istrage. Ministar zdravstva Vili Beroš, a tako i Ministarstvo, trebaju biti u službi građana koji ga plaćaju.

Predsjednik HND-a nekoliko je puta poručio resornom ministru, ali i Vladi, kako HND neće odustati od toga da se utvrde sve okolnosti i kazne svi odgovorni za propuste koji su doveli do prerane i tragične smrti kolege Matijanića, stoji na stranicama HND-a.