HND NAJOŠTRIJE OSUĐUJE: Teški verbalni napad Živog zida na novinarku Željku Godeč

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje teški verbalni napad stranke Živi zid na novinarku Jutarnjeg lista Željku Godeč, objavljen na Facebook stranici te stranke, kaže se u priopćenju koje je potpisao Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

“Objava Živog zida i komentari ispod nje predstavljaju poziv na linč novinarke zbog njezinog novinarskog rada.

U objavi na Facebooku Živi zid nasrće na novinarku teškim uvredama i osobnim diskvalifikacijama zbog njezinih novinarskih tekstova. U tim je tekstovima Godeč problematizirala način rada ključnih aktera te stranke poput Vladimire Palfi za koju je otkrila da se lažno predstavljala kao diplomirana inženjerka građevine, iako građevinu nikada nije studirala, analizirala načine djelovanja vodstva te stranke i njezinog zastupničkog kluba, te ukazivala na netransparentno trošenje stranačkog novca.

Neposredan povod za divljački verbalni napad Živog zida na novinarku je njezin tekst objavljen u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista pod naslovom „Sve financijske rupe u Živom zidu“. U njemu Godeč prenosi nalaze Državne revizije o problematičnom financijskom poslovanju Živog zida u 2017., podsjeća da je ta stranka zbog netransparentnog trošenja stranačkog novca prijavljena DORH-u, a donosi i rezultate vlastitog novinarskog istraživanja vezanog uz stranačke financije Živog zida.

U svojoj huškačkoj objavi Živi zid ne opovrgava ni jedan jedini navod iz tog teksta, kao ni iz njezinih prethodnih tekstova, već napada novinarku „ad hominem“. Komentari na Facebook stranici Živog zida žestinom i vulgarnošću uvreda novinarke i kao osobe i kao žene primjer su besprizornog huškačkog govora i napada na novinarske slobode. Taj je govor utoliko opasniji jer dolazi od parlamentarne političke stranke koja se javno predstavlja kao zagovornica novinarskih sloboda i pretendira preuzeti vlast”.

Podsjećamo na Facebook stranici Živog zida je objavljeno:

“Žena već godinama sustavno trola protiv Živog zida, piše poluinformacije, poluistine, izvodi zaključke koji nemaju veze s činjenicama, postavlja teze koje su apsolutna laž, ali u formi pitanja, da je se ne može tužiti. Toliko laži koje je danas nadrobila nismo pročitali niti u basnama.

Dolazi Sinčićevim susjedima, obilazi kuću, naziva ljude na posao. Naravno, napiše suprotno.

Moralni kompas “novinarke” koja plaću dobiva od kralja ovrha, čovjeka koji je popljačkao pola zemlje, izgleda je potonuo.
Radi li se o lažima ili neznanju?

Dobiva li plaću od prodaje novina ili od otetih nekretnina? Ne možemo biti sigurni.

Plaća li kredit viralnim člancima ili Hanža ovrhom? Možemo samo pretpostaviti.

Što vi mislite, izvrće li činjenice ili je nepismena? Ili jednostavno zla?

 

Komentiraj