HLK PREDLAŽE: U pozivne centre uključite zdravstveno osoblje s burze rada

Hrvatska liječnička komora komentirala je probleme u traganju za kontaktima novooboljelih. Predlažu da se u pozivne centre uključi zdravstveno osoblje s burze rada, stoji u priopćenju HLK-e koje prenosimo u cijelosti.

“Hitna uspostava dugoročno održivog i funkcionalnog modela traganja za kontaktima novooboljelih temeljni je preduvjet za usporavanje epidemije, naglašeno je danas iz Hrvatske liječničke komore. Naime, očekuje se da će do masovne procijepljenost u Europi koja će zaustaviti pandemiju, proći od šest do dvanaest mjeseci. Tijekom listopada, zbog naglog porasta dnevnog broja oboljelih na više od dvije tisuće, u Hrvatskoj je sustav traganja za kontaktima ozbiljno narušen. 150 hrvatskih epidemiologa , koji već mjesecima brane prvu crtu u borbi protiv epidemije, fizički više nije stizalo odraditi ovaj opsežan posao u trenutku kada se brojevi novozaraženih dnevno kreću između 2 i 3 tisuće. Iscrpljeni su i potrebna im je pomoć u popisivanju kontakata oboljelih, njihovom obavještavanju i unosu podataka u registar.

„U Hrvatskoj u odnosu na planiranu mrežu HZZO-a nedostaje 200-tinjak obiteljskih liječnika1. Svaki od njih prosječno ima 1.643 pacijenta što znači da za svakog pacijenta prosječno imamo godišnje na raspolaganju sat i petnaest minuta. Zato model u kojem obiteljski liječnici preuzimaju cjelokupno traganje za kontaktima nije održiv niti će ovaj proces učinkovito poboljšati, a pogoršao bi našu dostupnost pacijentima“ naglašava zamjenica predsjednika Komore Vikica Krolo, inače obiteljska liječnica iz Splita.

Upravo je učinkovit sustav testiranja, praćenja kontakata i njihove izolacije preduvjet za uspostavljanje koliko toliko normalnog života, bez potrebe za uvođenjem najstrožih mjera. Liječnička komora je stoga sredinom listopada, sukladno preporuci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kao rješenje predložila uspostavljanje pozivnih centara pri zavodima za javno zdravstvo u kojima bi pod nadzorom i upravljanjem epidemiologa radilo zdravstveno osoblje – neliječnici te nezdravstveno osoblje, koje bi prošlo nužnu edukaciju.

Rad ovih centara treba biti organiziran na daljinu (rad od kuće na online platformi), oni bi popisivali i obavještavali kontakte te ih unosili u registar oboljelih, a sve pod kontrolom epidemiologa. Upravo je učinkovit sustav testiranja, praćenja kontakata i njihove izolacije preduvjet za uspostavljanje koliko toliko normalnog života, bez potrebe za uvođenjem najstrožih mjera.

U tom smislu HLK pozdravlja jučerašnji dopis ministra zdravstva Vilija Beroša upućen zavodima za javno zdravstvo s uputom o žurnom osnivanju pozivnih centara zbog jačeg praćenja kontakata. Hrvatska liječnička komora predlaže da se u prvom koraku preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kontaktira više od 1200 zdravstvenih radnika – neliječnika koji na Zavodu čekaju pripravništvo i da ih se u međuvremenu angažira na poslovima traganja za kontaktima u pozivnim centrima pri zavodima za javno zdravstvo. Zaključno, Hrvatska liječnička komora još jednom naglašava da u vrijeme galopirajuće pandemije svaka javna komunikacija koja se temelji na prozivanju i optuživanju pojedinih skupina zdravstvenih djelatnika ne pomaže, nego odmaže u borbi s pandemijom. Ključni cilj svih dionika u hrvatskom zdravstvenom sustavu mora biti jedinstvo u borbi s koronavirusom.”

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *