HKS I CIBONA U “RATU”: Nismo štetili Ciboni već joj izlazili ususret -tvrde iz HKS-a

Nakon posljednjih događanja u košarkaškom klubu Cibona reagirao je HKS. Iz Hrvatskog košarkaškog saveza poslali su priopćenje nakon posljednjih događanja u Ciboni. Prenosimo ga u cijelosti.

“Nastavno na priopćenje za medije KK Cibona izdano 3. listopada 2023. te s obzirom na činjenicu kako je u istom prozvan HKS, ovim putem smo primorani pojasniti određene navode koji su manipulativno pogrešno prikazani. KK Cibona prošle sezone nije izvršavala financijske obaveze proizašle iz ugovora koje je vodstvo kluba potpisivalo te je čak 11 bivših igrača i tri trenera aktiviralo mogućnost zaštite ugovora kod HKS-a.

Sukladno Registracijskom pravilniku, a upravo u svrhu zaštite igrača, klub ne može registrirati nove seniorske igrače dok ne izvrši plaćanja prema usvojenim zahtjevima za zaštitu ugovora. Izdavanje izlaznog pisma (dokument potreban pri povratku igrača u hrvatski klub iz inozemstva ili obratno) neodvojiv je dio postupka registracije igrača u hrvatskom prvenstvu, dok regionalne lige nisu pod našom ingerencijom. Stoga izlazna pisma nismo u mogućnosti proslijediti KK Cibona jer bismo time kršili vlastiti Registracijski pravilnik i doveli u nepovoljan položaj ostale klubove koji se pravila pridržavaju.

Valja napomenuti i kako su svi ostali klubovi, a HKS ih u članstvu broji 229, do početka sezone uspjeli riješiti eventualna potraživanja i bez ograničenja započeti sezonu. Kako bi otklonili ikakvu sumnju, HKS se po pitanju izdavanja izlaznih pisama obratio i Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji FIBA-i iz čije je pravne službe stigao odgovor kako se izlazna pisma izdaju nacionalnom savezu, a ne klubu, odnosno savez nema obavezu ista proslijediti klubu ako, kao u ovom slučaju, postoje razlozi koji bi to priječili.

Unatoč svemu, HKS je u stalnom kontaktu s vodstvom KK Cibona, od sastanaka s direktorom i sportskim direktorom, do svakodnevne komunikacije s Uredom za natjecanje, a sve kako bi se iznašao pravno i pravedno održiv način rješenja nastale situacije. Upravo je u međusobnoj komunikaciji izašlo na vidjelo kako je Cibona već vršila isplate prema aktualnim igračima, sportskom osoblju i ostalim dionicima u radu KK Cibona, dok cijelosezonske dugove prema bivšim igračima, među kojima i hrvatskim reprezentativcima, i dalje nije ni počela rješavati. Toliko o brizi za hrvatske reprezentativce na koje se poziva.

HKS ne samo da nije štetio Ciboni, već joj je izlazio ususret kada je god to bilo moguće. Primjerice, sporna izlazna pisma su zatražena od FIBA-e u vjeri da će Cibona potraživanja riješiti te kako bi igrači mogli zaigrati istoga dana kada se otvori pravna mogućnost, bez čekanja administrativnog postupka izdavanja izlaznog pisma koje može potrajati i desetak dana. Na kraju, HKS ima obavezu stati u zaštitu ne samo sustava i pravilnika, već i ostalih klubova i, posebice, igrača koji imaju pravo na zaštitu svog rada”, piše u priopćenju HKS-a.