HKMS POZIVA: Medicinske sestre i tehničari, budite odgovorni – cijepite se

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić ponovno je pozvao svoje članice i članove, medicinske sestre i medicinske tehničare, na cijepljenje protiv COVID-19 jer se od početka cijepljenja u Republici Hrvatskoj do danas cijepilo njih 71 %, što nije zadovoljavajući postotak, navodi se u priopćenju Komore koje prenosimo u cijelosti.

Gledano po ustanovama najbolji postotak procijepljenosti medicinskih sestara je u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu gdje ih je više od 90 posto cijepljeno, kao i u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, u bolnici u Novoj Gradiški ili primjerice u Varaždinskim toplicama.

“Medicinske sestre i tehničari imaju, kao i svi drugi zdravstveni djelatnici, dvostruku odgovornost: odgovornost prema sebi, svojim bližnjima, ali i prema pacijentima o kojima skrbe. Stoga pozivam sve koji se još nisu cijepili da se radi svog i zdravlja svojih bližnjih cijepe jer jedino tako možemo osigurati sigurnu skrb za sve naše bolesnike.

Očigledno je potrebna edukacija oko cijepljenja za medicinske sestre i tehničare koji se još nisu cijepili. Cijepljenje je jedini izlaz iz ove epidemije s kojom se Hrvatska bori već godinu i pol dana. Prednosti cijepljenja daleko su veće od mogućih nuspojava i uopće nema dileme da cijepljenje sprječava teže oblike bolesti COVID-19, boravak na respiratoru i u konačnici smrt“, poručio je Mario Gazić.

Podsjetimo oko 8000 medicinskih sestara bilo je zaraženo s COVID-19 te čekaju da dobiju svoju prvu dozu cjepiva.”