HERMAN VUKUŠIĆ: Zašto kada spomenu Veljaču i njezinu sljedbu pomislim na vještice

Danas sam gostujući u emisiji Studio 4 HRT-a kod Petra Vlahova rekao da kada se spomene Jelena Veljača i njezina sljedba odmah pomislim na vještice. Evo zašto.

Napisao je to na Facebooku naš poznati psihijatar Herrman Vzkušić i ponudio svoje objašnjenje.

Ovo je njegova objava:

Naša priznata spisateljica svestranih interesa najavila je kako će je povodom tragične smrti zlostavljane djevojčice iz Nove Gradiške sutra primiti ministar Josip Alardović od kojeg će, između ostaloga zahtijevati i “otkaz i oduzimanje licenci i/ili dozvole za rad cijelom ‘stručnom’ timu iz Nove Gradiške”.

Samoprozvana ministrica socijale, a koju u slobodno vrijeme često viđamo po lifestyle rubrikama još je i poručila kako “osobno misli da se mora vidjeti ima li šanse da tim kazneno odgovara.
“Nisam pravnica, ali sam majka i čovjek i mislim da je njihov propust za zatvor”, izjavila je Veljača.

Kompetencije Jelene Veljače za bilo kakav sud o sustavu socijalne skrbi iste su onima koje ja imam za vožnju svemirskog broda, a ovakav poziv na javni linč, iliti “lov na vještice” ista je uputila i prije par godina nakon slučaja zlostavljanja djece na Pagu, kada joj je dva sata svojeg vremena poklonio i premijer Plenković.

Rezultat: dvoje ubijenih djelatnika centra za socijalni rad u Đakovu i porast svih oblika obiteljskog nasilja i nasilja nad djecom.

Da se razumijemo, nema apsolutno pravičnog i savršenog sustava, a pisac ovih redova imao je itekakvih osobnih negativnih iskustava sa pojedincima u centrima za socijalni rad.

Međutim, ovakove tragedije neće se ubuduće spriječiti javnim progonom socijalnih radnika i stavljanjem mete na njihova leđa, već jačim uključivanjem struke u donošenje političkih odluka za unaprijeđenje cijelog sustava socijalne skrbi, kao i sankcioniranjem odgovornih pojedinaca.

Kažem struke, a ne priučenih laika kojima je kvalifikacija da kroje sustav samo to što su “majke” i kojima je temeljna metoda rješavanja problema poziv na progon kako krivih, tako i nevinih.

Stoga netko treba prekinuti ovu hajku, kao što je i carica Marija Terezija u 18. stoljeću zabranila Hrvatima da love i pale vještice, jer smo se mi po tom pitanju malo zaigrali, pa smo palili žene i zato jer su se “pretvarale u muhe i mučile ljude u groznici”.

Mi smo, nažalost, očito narod koji voli progone svih vrsta: od društvenog, moralnog, političkog pa do medijskog, što neki kako vidimo obilato koriste za svoju promociju.

Stoga, kada se desi nova tragedija možda nekome sine da napokon prestanemo loviti vještice i počnemo slušati struku i ljude sa znanjem i iskustvom…..