HELENA KRMPOTIĆ: Priča o hrvatskoj akademskoj zajednici ili objašnjenje pojmova…

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Novinarka Helena Krmpotić, koja je bila suspendirana s uredničkog mjesta na HRT-u, na Facebooku je iznijela svoje poglede na hrvatsku akademsku zajednicu.

Ovo je objava kolegice Krmpotić u cijelosti:

“Priča o hrvatskoj akademskoj zajednici ili objašnjenje pojmova…

Žarko Puhovski bio je jedan od krunskih svjedoka na monstruoznim političkim procesima negdašnjim studentskim kolegama: Draženu Budiši, Ivanu Zvonimiru Čičku, Goranu Dodigu, Anti Paradžiku. Danas je aktivist za ljudska prava i glavi politički komentator prilika u zemlji.

Mirjana Kasapović profesorica je na Fakultetu političkih znanosti a bila je članica Udružene jugoslavenske inicijative. Diplomu je stekla na istraživanju problema socijalističkih savjeta u tradiciji Edvarda Kardelja, a vjenčani kum joj je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Ivan Grdešić također je profesor na FPZ-u, koji je doktorat stekao na osnovu jedne jedine knjige. Tamo predaje i profesor Zakošek koji nije udovoljio uvjetima za izbor u profesorska zvanja jer jedina njegova knjiga «Politički sustav Hrvatske» u prvom dijelu donosi već objavljene tekstove o nizu izbora u Hrvatskoj 90-tih godina, a drugi dio knjižice predstavlja prijepis Ustava RH.

S Filozofskog fakulteta u Sabor je došla i Vesna Pusić, točnije sa studija sociologije u SFR Jugoslaviji. Katedra je služila širenju marksizma i komunističke ideologije. Tumačenje jugoslavenskog društva, religije, klasne borbe, radničkog samoupravljanja, planske privrede, baš kao i pseudoznanstveni radovi i pseudoistraživanja bili su gotovo u potpunosti u funkciji podupiranja jednopartijskog sustava i potpuno pod kontrolom Komunističke partije Jugoslavije.

Povijest na Filzofskom fakultetu predaju Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić i Ivo Golstein, u Splitu vlada Dragan Markovina, dok je u Rijeci Vjekoslav Perica – javnosti poznati s vrlo jasno izraženim jugonostalgičarskim stavovima i mišljenjima. Tako studente na ispitima pitaju točan sat i minutu spuštanja Titovog lijesa u grob. Klasnić je napisao knjigu Jugoslavija i svijet 1968., a više od 90 posto njegovih predavanja posvećena su Titu.

Tvrtko Jakovina još je jedan štovatelj Tita koji je aktualnoj predsjednici zamjerio micanje njegove biste s Pantovčaka, također profesor FF u Zagrebu.

Dejan Jović profesor je na Fakultetu političkih znanosti koji je bio i savjetnik predsjednika Ive Josipovića. Smijenjen je s te funkcije nakon što je ustvrdio da je referendum o neovisnosti Hrvatske bio vrlo neliberalan. Hrvatsku ne smatra legitimnom državom a rušio je 91-e studente koji su se usudili u indeks pod rubrikom nacionalnost upisati Hrvatsko.

Na političkim znanostima je i Ante Barišić, koji je tijekom 80-tih bio djelatnik Službe državne sigurnosti. Tamo je i Stevo Đurašković, koji piše za crnogorski tisak, pa je tako u jednoj svojoj kolumni utvrdio da je krizu antifašizma izazvala Europska Unija, a problematičan mu je i znak jednakosti između fašizma i komunizma (u pravu je, komunistički režim pobio je mnogo više ljudi nego svi fašistički sustavi).

Komentiraj