HDZ SE NARUGAO: Tresla se brda, rodila se – oporba, populisti skupili 45 glasova protiv proračuna

proračun, glasovanje

Tresla se brda, rodila se – oporba! Udruženi populisti svih boja skupili su samo 45 glasova protiv državnog proračuna za iduću godinu. Sabor ga je glatko donio sa 79 glasova ZA. Stabilna parlamentarna većina usvojila je i rebalans proračuna za 2018. godinu.

To su HDZ-ovci napisali na Facebooku, a na web stranici su napisali:

U Hrvatskom je saboru danas usvojen državni proračun za iduću godinu – skupa s projekcijama za 2020. i 2021. godinu.

Za proračun je glasovalo 79 zastupnika, a samo 45 ih je bilo protiv, a jedan (1) suzdržan.

Proračunski prihodi temelje se na planiranom, kontinuiranom rastu gospodarstva i trećem krugu poreznog rasterećenja, a u fokusu rashodovne strane su jačanje fiskalne održivosti, mjere za poticanje razvoja i adekvatna skrb za sve slojeve stanovništva. Na prihodnoj strani najveći se priljev očekuje od PDV-a (51,8 milijardi) te od ostalih poreza i trošarina (15,7 milijardi kuna).

Također, Hrvatski je sabor sa 78 glasova za, 45 protiv i jednim suzdržanim izmijenio državni proračun za ovu godinu.

Prema prijedlogu izmjena državnog proračuna ukupni će prihodi biti povećani za 144 milijuna kuna u odnosu na originalno planirane te će iznositi 129,2 milijarde kuna. Rebalansom se na poreznim prihodima planira prikupiti 2,1 milijarda kuna ili 2,7 posto više nego što se originalno predviđalo proračunom za ovu godinu.

Najveća promjena u rebalansu je pitanje protestiranih jamstava danih Uljanik grupi, a efekt plaćanja procjenjuje se na oko 2,5 milijardi kuna do kraja godine.

Komentiraj