HDZ I MOST IDU DALJE: Je li ovo kraj pregovora i dan odluke?

HDZ, Most

Ovo bi trebao biti odlučujući tjedan za pregovore HDZ-a i Mosta o sastavljanju Vlade budući da se prema dosadašnjim izjavama moglo razaznati kako su uvjeti koje je Most dao praktički riješeni.

No ostaje “sitnica” zvana sastavljanje Vlade o čemu će, vjerojatno budući partneri, danas razgovarati, prenosi Media servis.

Od izbora između HDZ-a i Mosta, čini se, nema većih trzavica. Moglo se to zaključiti i po izjavama glavnih aktera – Andreja Plenkovića i Bože Petrova. No je li to baš tako? Jer očito je da dogovora niti nakon tri tjedna – nema.

Prema neslužbenim izvorima HDZ je Mostu navodno dao rok do danas i ponudio mu 5 ministarstava plus potpredsjedničko mjesto u Vladi. Štoviše, mjesto prvog potpredsjednika. Ipak Most je na stol stavio i funkciju predsjednika Sabora.

“Razgovaramo o mnogim pitanjima i ustroju Vlade i podjeli također dužnosničkih pozicija u Hrvatskom saboru”; neodređen je bio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prije neki dan. Ipak jučer je jasno i glasno rekao da je HDZ-u važno mjesto predsjednika Sabora.

Da je do trzavica u pregovorima došlo Plenković odbacuje, baš kao i Most iako se moglo čuti da su zbog toga i odgođeni za danas.

“Ne, nema nikakvog prekida, pregovori se normalno odvijaju sukladno dogovorenom hodogramu”, uvjerava Andrej Plenković.

Da se na red stigle i fotelje u budućoj Vladi potvrdio je jutros u središnjici stranke šef HDZa, Andrej Plenković.

“Hoće. Danas nastavljamo pregovore s Mostom, tijekom popodneva. Ujutro imamo nekoliko konzultacijskih, pripremnih sastanaka u HDZ-u i sve ide sukladno dogovorenom hodogramu. Ideja je da ovaj tjedan dogovorimo sve ono što je najbitnije s Mostom, kako smo i krenuli”, rekao je Plenković.

Plenković je odbacio navode da je dnašnji dan Dan D. Još je jednom naglasio da su rokovi jasni, te da nema vremenskog škripca jer će se do 14. listopada, za kada je Predsjednica sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora, sve dogovoriti.

Očekuje da će za tjedan dana predsjednici donijeti potrebnih 76 potpisa koji mu trebaju da bi postao mandatar. S njegova aspekta, kaže, oko ustroja Vlade nema neće biti kontrole.