HASANBEGOVIĆ OŠTRO NAPAO PLENKOVIĆA: On radi ispod stola i uvodi HDZ u moralnu kaljužu

zlatko hasanbegović, obraćanje

Zlatko Hasanbegović dao je izjavu za medije u povodu priključivanja kandidacijskoj listi Brune Esih, neovisne kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba.

Tom je prigodom od samog uvoda vrlo oštro napao čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji se posljednjih dana kolebao hoće li Hasanbegovića isključiti iz HDZ-a ili ne.

“Kao što znamo prije godinu dana Plenković je s nekoliko kolega među kojima je bio i Stier uputio zastupnicima dramatično pismo u kojemu je istaknuto treba preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku. U pismu je bio poziv da glasaju za Hrvatsku. Plenković zbog tog pisma nije bio izvgrnut stranačkim sankcijama, Malo prije toga on je ustvrdio da stranka ne može biti talac bilo kojega svojega člana.

Nameće se danas kada su HDZ i vlada koju predvodi bili dovedeni u položaj talaca političke sudbine ministra financija, neprijepornog stručnjaka i sposobnog ministra, svojedobno preslagivačkog mandatara Tomislava Karamarka i čovjeka s kojim sam kao ministra kulture sasvim korektno surađivao.

Taj talački položaj implicirao je da se stranka u aferi Agrokor pretvara u svojevrsnog taoca. Danima sam se ispitivao smije li HDZ biti doveden u položaj takvih taoca.

Smije li pozicija HDZ-a i njegove vlade ovisiti o jednom čovjeku koji nije člana stranke?

I onda kad je predsjednik izabrao taj put, koji smatram pogrešnim, danima skup s mnogim drugim kolegama članovima i pristašama HDZ-a postavljam sebi pitanje nije li ovo trenutak u kojemu glas savjesti mora imati prednosti pred glasom dijela stranke? Znam da je puno lakše onima koje ne uče takva pitanja. Događanja posljednjih dana i tjedana da u najvećoj hrvatskoj stranci ima mnogo onih koji sa mnom dijele iste nade i iste bojazni, to je razlog da im izrazim pohvale i zahvalnost. Jer previranja u HDZ-u od istočne Hrvatske preko hrvatskog juga sve do nedavnih događaja u podružnici na Črnomercu pokazuju da problemi postaju sve teži a bojazni sve osnovanijr. One neće nestati ako pred njima zatvaramo oči.

Znakovi nezadovoljstva u stranci vriju ispod površine. Predsjednik stranke je na svoju ruku i bez ikakvih konzultacija sa stranačkim tijelima odlučio je ugroziti našu vladu.

Odlučio sam na kocku staviti svoju političku budućnost ne želeći da ista bude nečiji hir. Želim zastupati one nacionalne političke vrijednosti na kojima je HDZ sazdan.

U posljednjih godinu i pol u dva navrata su održani izbori za Hrvatski sabor, u dva navrata je hrvatski narod većinsko povjerenje dao HDZ-u, većina hrvatskih državljana je pokazala kako ne želi da ovom državom upravljaju SDP., HNS, iDS, SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i njemu slični. Svjedoci smo da Plenković sa svojim mentorima dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama želi koalirati s malim strankama.

Želi u vladu uvesti upravo navedene stranke, bez obzira na načela HDZ-a. Želi veliku koaliciju s SDP-om.

HDZ je imao u svojim rukama imao Bandićevu sudbinu, ali su ga održali na životu. Isto tako ponižavaju svoje kandidate i u drugim mjestima. Plenković ima svoje ljude i za njih lobira bez obzira na sve. Nametnuo je Prgometa, koji je svoju gradonačelničku kandidaturu najavio prije godinu dana sa svom strankom HRID. Istaknuo sam kako neću sudjelovati u kampanji Brune Esih, ali s posljednjim događajima u Hrvatskom saboru, nisam mogao drugačije.”

https://www.youtube.com/watch?v=4qXgzXx8Ls4