HASANBEGOVIĆ KONTRA PLENKOVIĆA: Ekstremizam u HDZ-u nikada nije postojao

Zlatko Hasanbegović

Nakon druge runde pregovora HDZa i Mosta o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju vlade danas nešto mirniji dan. Akteri su zadovoljni, neke od sedam Mostovih uvjeta moguće je ostvariti odmah, a za ostale će biti potrebna i riječ “stručnih skupina”.

I dok stručne skupine rade, danas su počeli pojedinačni razgovori s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina. Odjeknula je glasno i poruka predsjednika HDZ-a, Plenkovića u kojoj obećava tjeranje ekstrema iz njegove stranke.

Dan nakon drugog kruga pregovora zadovoljstvo ne splašnjava. Iako za sada sve ide po planu, Vladimir Šeks jutros je pred središnjicom stranke upozorio da su pregovori uvijek “vrlo nježna biljka”.

“Plaha biljka, kao srna, neki čudan zvuk ih može malo, malo uznemiriti, je li?”, rekao je Šeks.

O kadroviranjima, kažu akteri, nije bilo govora, a oko nekih stvari jučer je išlo “kao podmazano”. Andrej Plenković: “HDZ podržava da se u budućnosti koriste tri preferencijalna glasa prigodom glasovanja bilo za Hrvatski sabor, bilo za izbore primjerice za Europski parlament, tu smo se vrlo brzo dogovorili. Oko određenih detalja glede financiranja političkih stranaka, glede prava državnih dužnosnika, saborskih zastupnika, također mislim da ćemo naći kvalitetna rješenja. Ono što je dobro je i oko pitanja HNB-a, poštujući njenu neovisnost u monetarnoj politici razgovaramo o rješenjima koja će omogućiti određene aktivnosti kada je riječ o državnoj reviziji”.

Pitanja kojima se još dodatno treba “pozabaviti” su smanjenje pristojbe HRT-a sa 80 na 65 kuna, te proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Novi krug pregovora dogovoren je za idući ponedjeljak, a tada bi stvari oko 7 jamstava Mosta, trebale biti zaključene. Navode da će se neka jamstva “riješiti” odmah nakon konstituirajuće sjednice Sabora, a neka nešto kasnije nije htio danas komentirati glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandroković.

“Pustimo da stvari dođu do kraja, jer, kaže se da nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno i još nam treba neko vrijeme i po atmosferi koja je sada, po argumentiranoj raspravi, po spremnosti da se postigne dogovor ja sam zaista optimist”, rekao je Jandroković.

Pred HDZ-om, koji želi imati što veći broj ruku u Saboru, a time i “jaču” većinu, sada je i nova runda pregovora s osam zastupnika manjina. Oni su na redu u četvrtak, a već danas započeli su i pojedinačni razgovori sa svakim od njih. U međuvremenu je odjeknuo intervju Andreja Plenkovića, koji je dao za njemački ARD, a u kojem kaže da će “istjerati ekstremizam iz HDZa”.

Reagirao je i šefu stranke kontrirao Zlatko Hasanbegović. Tvrdi – “ekstremizam u HDZ-u nikada nije niti postojao”.

“Ponavljam, nikada od 1990. do danas nije postojao, a ja osobno držim da općenito u hrvatskoj politici nije bilo ekstremizma. Različite društvene devijacije i patološke društvene pojave kakvih u Hrvatskoj ima značajno manje nego u nekim članicama EUa ne može se nazvati političko-stranačkim ekstremizmom”, naglasio je Hasanbegović, prenosi Media servis.

Očito je da prvi čovjek stranke i kontroverzni, uskoro bivši, ministar kulture o nekim stvarima imaju različite poglede, a svakako će biti zanimljivo vidjeti kakav će biti epilog priče oko Hasanbegovića, koji, poznato je, nekim zastupnicima nikako nije prihvatljiv, ali i koji je osvojio gotovo 12 tisuća preferencijalnih glasova birača.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!