HALMED POTVRDIO: Nećemo obustavljati cijepljenje AstraZenecom do odluke EMA-e

Odluku o tome hoće li se Hrvatska pridružiti nizu europskih zemalja koje su obustavile cijepljenje AstraZenecom zbog zabrinutost oko sigurnosti tog cjepiva, naša zemlja neće donijeti sama već će čekati odluku Europske agencije za lijekove.

Iz HALMED-a su za Media servis potvrdili da ocjenu sigurnosti spornog cjepiva prepuštaju europskom regulatornom tijelu. Glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović:

”Hrvatska se rukovodi regulatornom ocjenom Europske agencije. U toj ocjeni sudjeluju i naši stručnjaci tako da imamo pristup svim tim podacima. Zajedno s drugim državama članicama ćemo donijeti odluku, odnosno zaključke, sad u četvrtak. Eventualno tu može doći do uvođenja nekih dodatnih mjera minimizacije rizika kako bi se onda njime bolje upravljalo.

”Koprivnički stožer prvi je u zemlji, bez obzira na preporuke naše Agencije za lijekove, odlučio prekinuti cijepljenje AstraZenecom u Koprivničko-križevačkoj županiji. ”Nema razloga za strah”, ostaje stav HALMED.

”Vidimo da se bojavila povećana zabrinutnost u javnosti. Žao nam je zbog toga jer sve nam trenutno dostupne informacije upućuju na to da pojavnost tromboembolijskih događaja kod cijepljenih osoba nije ni približno velika kao broj koji je zabilježen u općoj populaciji. Dakle, imao 30 slučajeva tromboembolijskih događaja na približno pet milijuna ljudi.”

 

Komentiraj