HAKOM: Haker je poslao mailove u A1, tvrdi da ima podatke 100.000 korisnika

Vezano uz sigurnosni incident povezan s jednom od baza korisničkih podataka u A1 Hrvatska kojim je kompromitiran dio osobnih podataka dijela korisnika, iz regulatorne agencije HAKOM za Media servis su potvrdili da im je telekom prijavio incident u obliku neovlaštenog pristupa sustavu.

“U ovom trenutku možemo potvrditi da je A1 Hrvatska d.o.o. prijavio incident koji se dogodio u obliku neovlaštenog pristupa sustavu u obliku prijetnje objavljivanja neovlašteno stečenih podataka. Iz prijave proizlazi da je A1 Hrvatska d.o.o. na nekoliko službenih email adresa zaprimio e-mail poruku od strane nepoznatog pošiljatelja u kojoj navodi da je A1 Hrvatska d.o.o. bila žrtva hakerskog napada te tvrdi da je u posjedu određene baze njihovih korisnika (oko 10 posto).

A1 dalje navodi da je preliminarnom analizom podataka na navedenim linkovima utvrđeno da se radi o cca 100.000 profila korisnika sa sljedećim korisničkim podacima: ime i prezime, adresa, OIB, MSISDN, tarifna opcija.

A1 je podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi Zagrebačkoj te obavijestio AZOP.

Sve korisnike čiji su osobni podaci potencijalno kompromitirani A1 ima obvezu izravno obavijestiti.

A1 ne mora obavijestiti korisnike samo ako su bile primijenjene tehnološke mjere zaštite koje moraju učiniti osobne podatke nerazumljivim osobi koja im je neovlašteno pristupila.”