HAK UPOZORAVA: Ulazimo u špicu sezone, ne krećite na put subotom i nedjeljom

Pred nama su tri vikenda koji svake godine obilježe najznačajnije gužve i volimo ih zvati špicom sezone, napominju iz HAK-a te vozačima savjetuju da izbjegavaju putovanje tijekom subote i nedjelje, a njihove korisne savjete prenosimo u cijelosti u nastavku.

“S krajem vikenda počinju školski praznici u dijelu Njemačke (Bavarska, Baden-Wuerttemberg) iz kojeg tradicionalno dolazi najveći broj turista na odmor na Jadran. Najveći broj turista koji će voziti našim prometnicama dolaze iz zapadnoeuropskih država, ali će i mnogobrojni građani Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja (Slovenije, BIH, Srbije), krenuti na ljetni odmor. Kao i prethodnih vikenda, našim građanima savjetujemo da izbjegavaju putovanje upravo tijekom subote i nedjelje.

U petak, 26. srpnja od jutra očekuju se gužve na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s značajnim čak i višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, a osobito na Bajakovu i Tovarniku.

U subotu, 27. srpnja vrlo gustog prometa bit će u smjeru mora na svim cestovnim pravcima. Česta zaustavljanja i iznimno usporen promet bit će na sljedećim mjestima:

• A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2, zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;

• Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, ispred tunela Učka i kod čvora Matulji prema Rijeci;

• granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);

• duž Jadranske magistrale (DC8) osobito na dionicama Crikvenica-Novi Vinodolski-Senj, u okolici Zadra, Trogir-Split-Omiš-Makarska, u okolici Šibenika i Dubrovnika kao i u blizini ostalih turističkih središta

• na Krčkom mostu;

• u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Subotnje gužve, u smjeru mora, počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba.

Tijekom nedjelje, 28. srpnja najjači promet se očekuje tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Uvijek je teško savjetovati pravo vrijeme za putovanje, no ovog vikenda predlažemo da za putovanje birate petak prijepodne ili subotu kasno poslijepodne, odnosno večer. Za povratak s mora birajte nedjelju prijepodne. Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na HAK-ovoj internetskoj stranici, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HR2. Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar.

Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

• subota, 27. srpnja od 4 do 14 sata i

• nedjelja, 28. srpnja od 12 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj),… pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2019. godinu.

SAVJETI HAK-a

Kad krećemo na odmor, svima nam je zajedničko da želimo što sigurnije stići na cilj. U svrhu što boljeg i sigurnijeg puta tijekom ljetnih mjeseci, ali i tijekom cijele godine, Hrvatski autoklub je sudjelovao u edukativnoj akciji „Hitni koridor spašava život“. Smisao ove akcije bio je osvješćivanje javnosti o važnosti formiranja Hitnog koridora kako bi interventna vozila mogla što prije doći do unesrećenih osoba. Više o akciji može se pronaći na stranicama HAK-a gdje se može pogledati video (https://bit.ly/2Z8XqeB) o tome kako se moramo ponašati kad u retrovizoru ugledamo vozilo vatrogasaca, hitne pomoći ili policije koji može spasiti nečiji život.

Prednosti Hitnog koridora:

• Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,

• Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće, • Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,

• Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,

• Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…

U slučaju da ipak imate problema s vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila”, napominju iz HAK-a.

Komentiraj