HAJDUKOVIĆ PREDLAŽE: Odgoditi uvođenje eura – evo zašto

Zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković reao je da bi se zbog udara infacije trebalo odgoditi uvođenje eura u Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

Nakon što se potpredsjednik EK Valdis Dombrovskih susreo sa saborskim odborima za europske poslove, financije i državni proračun, gospodarstvo te regionalni razvoj i fondove EU pred novinarima je sumnju u opravdanost trenutka za uvođenje eura iznio zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković.

Rekao je kako mu je Dombrovskis odgovorio da će inflacija zbog uvoiđenja eura biti u od 0.1 do 0.3 posto.

“Ali sumnjamo u trenutak zbog već postojećih inflatornih pritisaka i mislimo da će ih uvođenje eura samo povećati, međutim poznajući hrvatsku stvarnost taj bi pritisak mogao biti veći zbog zaokruživanja cijena, ako pogledamo zemlje koje su ga uvele prije nas u pravilu je to značilo inflaciju veću od 0,3 posto.”

Hajduković napominje da su Socijaldemokrati za uvođenje eura ali da treba pričekati.

“Svakako odgoda da barem do stabilizacije opskrbnih lanaca prije svega što se tiče energetike, hrane i sve ostalog zbog rata u Ukrajini. I još osjećamo posljedice rata u Ukrajini. MIslimo da smo prilično neozbiljno shvatili uvođenje eura što se tiče edukacije javnosti i iskorjenjivanja nepoštenih trgovačkih praksi.”