HAJDUKOVIĆ POZIVA: Hitno sanirati posljedice katastrofe u Brijestu i zaštititi zdravlja građana

Saborski zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata Osijeka Domagoj Hajduković održao je u četvrtak konferenciju za medije na kojoj je upozorio kako su već gotovo mjesec dana od velikog požara u Brijestu pitanja koja je taj događaj otvorio još uvijek bez jasnog odgovora. Posebno je alarmantno što je još uvijek nepoznat utjecaj požara na zdravlje građana i stanja okoliša.

Istaknuo je kako nema sustavnog praćenja i izvještavanja o kvaliteti zraka na području grada, ali i šire jer ovom „velikom nesrećom“, kako je službeno okarakteriziran ovaj događaj, nije zahvaćen samo Osijek već i susjedne općine i šire područje Slavonije.

„Osječani i Slavonci još uvijek ne znaju kakav zrak udišu. Nema jasnih i dostupnih naputaka kako se građani u zahvaćenim zonama trebaju ponašati prema svojim vrtovima, poljoprivrednim zemljištima i usjevima koji su se u trenutku „velike nesreće“ na njima nalazili. Nema niti ikakvih rezultata ispitivanja tla. Nema jasnih i dostupnih naputaka što sa životinjama koji su bile izložene zagađenju. Nema podataka o kakvoći vode i njenoj sigurnosti, kao ni apsolutno nikakvih podataka o tome kako bi građani trebali postupati i zaštititi svoje zdravlje!“ – rekao je Hajduković.

Smatra kako se nadležne institucije prave kao da se ništa nije dogodilo, da je riječ o samo nesretnoj epizodi koju što prije treba zaboraviti.

„Nesreća Osijeka, okolice i Slavonije je tako niskog razmjera u očima Vlade da nismo zaslužili niti posjet velikog vođe Plenkovića koji je tu poslao potpredsjednika Medveda.“ – izjavio je.

Hajduković konkretne odgovore nije mogao dobiti ni u Saboru. Na pitanje državnoj tajnici iz Ministarstva zdravstva što se čini za zaštitu zdravlja građana nema jasnog odgovora. Ujedno je još 6. listopada uputio pisana pitanja premijeru Plenkoviću, ministrici Vučković, ministru Filipoviću i ministru Berošu u svezi plana zaštite ljudi i okoliša na području zahvaćenom ovom nesrećom, no odgovori još uvijek izostaju.

„Odnos prema pogođenoj regiji vidio se i u odbijanju mog amandmana na Rebalans proračuna prošlog tjedna u kojemu sam zatražio dva milijuna eura za sanaciju ekološke katastrofe na području Osijeka i okolice. Čak je i gradonačelnik Radić glasao protiv njega, vjerojatno misleći da će se veliki vođa Plenković smilovati i udijeliti nešto novca kasnije. Sve ovo govori o izuzetno neozbiljnom pristupu ovoj ekološkoj katastrofi, jer nazovimo konačno taj događaj pravim imenom, kakva se ne pamti u Osijeku. Zahtijevamo od vlasti, kako lokalnih tako i državnih, da se ozbiljno i žurno posvete sanaciji posljedica ove katastrofe i zaštite zdravlje građana!“ – zaključio je Hajduković.