HAC UPOZORAVA: Tijekom vikenda obilan snijeg u Gorskom kotaru i Lici

Podijelite članak

DUGOROČNA PROGNOZA: Ima snijega, kiša će padati danima - za vikend i nevrijeme

Tijekom vikenda očekuje obilniji snijeg se u Gorskom kotaru i Lici, upozoravaju iz Hrvatskih autocesta.

“S obzirom na vremenske prilike, najavu snijega i niskih temperatura moguća je i poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima te apeliramo na vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti. Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, a korisnike molimo da ne kreću na put bez zimske opreme. Obilniji snijeg već pada u gorskim dionicama, te su već na snazi zimski uvjeti.

Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama, a ukoliko dođe do usporavanja prometa na autocesti, to je iz razloga jer je ralica u fazi uklanjanja snijega s kolnika te zbog brzine ralice dolazi do usporavanja.

Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, molimo korisnike da provjere stanje na cestama. Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. Želimo pojasniti da tanji snježni pokrivač na kolniku ne znači da se snijeg ne čisti nego da se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu, odnosno za cijelo vrijeme padaline ralice su na cesti.

ralica, snijeg, zimska služba, čišćenje snijega

Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina. HAC u zimskom periodu od snijega čisti oko 22 milijuna m2 asfaltnih površina. Podsjećamo da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,….) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) – Stanje na autocestama. Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111″, priopćili su iz HAC-a.

Komentiraj