GUVERNER VUJČIĆ: Povratak standarda na razinu iz prošle godine možemo očekivati tek 2022.

Na 26. međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u Dubrovniku okupilo se pedesetak domaćih i međunarodnih znanstvenika i predstavnika međunarodnih financijskih institucija.

Izvor: Media servis

Ondje je bio i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je istaknuo da su u borbi s pandemijom dominantnu ulogu imale središnje banke, osiguravajući likvidnost i redovno funkcioniranje bankovnog sustava te uvjete povoljnog zaduživanja države i ostalih sektora te da će tu ulogu zadržati i u dobu oporavka.

Naglasio je i da će HNB, nakon što je Hrvatska ušla u Europski tečajni mehanizam, tečaj održavati stabilnim, a likvidnost bankovnog sustava vrlo visokom.

“Ono što mi u ovom trenutku vidimo je da ćemo iduće godine imati snažan rast BDP-a, kao posljedicu snažnog pada u ovoj godini, ali da se povratak standarda na razinu iz 2019. godine ne može očekivati iduće godine, nego tek 2022. godine.”

Zaključavanje ekonomije je izuzetno skupo i teško ga je priuštiti, a dug koji se stvorio u vrlo kratkom razdoblju vraćat ćemo godinama, zaključio je Vujčić.

Komentiraj