GUVERNER VUJČIĆ: Mi, Hrvati, volimo držati novac u kući – donesite ga u banke

Nakon Osijeka, Rijeke i Splita i građani metropole mogli su se informirati o promjenama koje će uslijediti s uvođenjem eura. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić dao je savjet građanima.

Izvor: Media servis

“Pozivam građane, znamo da mi Hrvati volimo držati dosta gotovine kod kuće, da donesu sve te novce u banke polože na račune. To je najjednostavniji i najjeftiniji način konverzije za sve. Vidimo da se to događa.

Depoziti rastu, ali znamo da još ima toga što bi trebalo donijeti u banke pa pozivam ljude da to učine što prije da ne čekaju one zadnje dane prije uvođenja eura.”

Istaknuo je benefite koje ćemo ostvariti ulaskom u eurozonu.

“Vi možete vidjeti da ove druge zemlje koje su prije nas uvodile euro, prvenstveno srednjoeuropske, odnosno istočnoeuropske, tranzicijske zemlje tipa baltičkih zemalja, Slovenije, Slovačke – nakon uvođenja eura doživjele značajan rast standarda.

To možemo očekivati i u Hrvatskoj. Imamo 19 primjera, 19 zemalja koje su ušle u euro i imamo 5 zemalja srednje i istočne Europe koje su već ušle u euro, tj. imamo iskustva koja možemo vidjeti.”