GUVERNER VUJČIĆ: Inflacija je posljedica rasta cijena energenata i hrane

U Dubrovniku se održava 28. međunarodna ekonomska konferencija, mjesto susreta uglednih svjetskih i domaćih znanstvenika s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija, središnjih banaka i financijskog sektora na kojoj sudjeluje guverner HNB-a Boris Vujčić.

Izvor: Media servis

Vujčić je upozorio da bi situacija s energentima mogla dovesti do recesije u 2023. godini. “Najveći rizik je, ni inflacija ni kamatne stope, nego situacija na tržištu energenata. Hoće li doći do obustave isporuke plina, što je jedna od mogućnosti s kojom smo suočeni. To bi onda moglo dovesti u 2023. do recesije, a za ovu godinu ne bi moglo imati takav snažan efekt jer smo već u četvrtom kvartalu.”

Komentirajući inflaciju, Vujčić je objasnio čime je ona uzrokovana. “Naša inflacija, ali ne samo naša, nego i u drugim zemljama je prvenstveno posljedica rasta cijena energije i hrane. To su dvije komponente koje u ovome trenutku dovode do toga da vidimo ovakav porast cijena. Cijene energije, kao što znamo, ovise u znatnoj mjeri o onome što se događa s ratom u Ukrajini.”

Vujčić dodaje da su cijene energije krenule rasti i prije ruske invazije na Ukrajinu te da je taj događaj samo dodatni razlog za povećanje cijena.

Prvi dan konferencije posvećen je makroprudencijalnim pitanjima, fiskalnim pravilima u Europskoj uniji, otpornosti lanaca opskrbe i stagflaciji, dok će se drugog dana raspravljati o monetarnoj politici putem radova o stabilizaciji financijskih tržišta i inflacijskim očekivanjima. Na panel raspravama razgovarat će se i o tržištima nekretnina te o tržištima privatnog financiranja. Jednu od panel rasprava moderirat će guverener HNB-a Boris Vujčić.

Dodajmo da će se na ovogodišnjoj konferenciji održati četiri panela.