GUVERNER VUJČIĆ: Inflacija će se smiriti do 2025., ali cijene hrane padaju sporije od svih očekivanja

Ogromna stopa inflacije već mjesecima muči građane. Prošlog mjeseca došla je na jednoznamenkastu razinu, i iznosi 8,8 posto, a guverner HNB-a Boris Vujčić osvrnuo se na to kada bi se situacija mogla smiriti.

Izvor: Media servis

“Naše prognoze govore da će inflacija doći na našu ciljanu razinu od 2 posto do 2025. godine. Znači još ove i iduće godine će ostati povišena, ali na nižoj nego što je bilo do sada. Vidimo da stope padaju, i prognoze i očekivanja i nas, i tržišta ukazuju na to da će nastaviti padati.”

Unatoč optimističnim najavama, rizici i dalje postoje:

“Prvenstveno vidimo da je još uvijek dosta snažan pritisak koji dolazi sa strane cijena hrani i usluga. Ono što smo imali na početku, cijene energije i roba koje su porasle u postpandemijskom otvaranju, pogotovo nakon početka rata u Ukrajini se sada okrenulo i jača je potražnja za uslugama.”

No što je s cijenama hrane koje najviše muče građane? Vujčić kaže da prognoze Europske središnje banke da slijedi pad njihovih cijena.

“Ali je isto tako istina da cijene hrane padaju sporije od očekivanja. I MMF i mi. Što znači da se pritisci u lancu prenose relativno sporo na finalne cijene. Jer cijene poljoprivrednih sirovina su vrlo brzo pale na tržištu, ali se to nije prenijelo na cijene u maloprodaji i očekujemo da će se to tek dogoditi.”