GUVERNER VUJČIĆ: Hoće li padati kamate na kredite pokazat će podaci oko inflacije

Od studenog prošle godine kada je inflacija u Hrvatskoj dosegnula maksimu, izuzev kolovoza zbog cijene energenata, pada stopa inflacije. Hoće li se taj trend nastaviti? Evo što kaže guverner HNB-a Boris Vujčić.

Izvor: Media servis

‘‘Očekujemo da će se taj trend nastaviti, s tim da će vjerojatno onaj zadnji dio puta biti sporiji i teži, nego što je bio ovaj kada su praktički iz izračuna inflacije nestajali ono što zovemo šokovi ponude, prvenstveno snažnog raste cijena energije. Mi očekujemo da ćemo 2025. godine doći na razinu stope inflacije koju ciljamo, a to je otprilike 2 posto‘‘.

Odgovorio je na pitanje i koliko je uvođenje eura utjecalo na inflaciju i hoće li građani konačno osjetiti taj pad inflacije. Naime, brojke govore jedno, a realnost je nešto drugo.

“Obično bi brojke trebale opisivati stvarnost. Kada pogledamo taj utjecaj uvođenja eura na stopu inflacije, on je prema našim izračunima i Europske središnje banke bilo u okviru onog raspona koji imale i druge zemlje kad su vodile euro, a to je 0,4 postotna poena, što na ovako visokoj stopi inflacije nije jako puno‘‘.

Osvrnuo se guverner i na oklade na tržištu da će u travnju krenuti padati kamatne stope na kredite.

“Svaki puta ponavljamo da smo mi digli kamatne stope na neku razinu gdje očekujemo da bi ona trebala biti dovoljno restriktivna, ako se ispune naše trenutne projekcije. A naše trenutne projekcije očekuju da će se stopa inflacije nastaviti smanjivati u 2024. godini i moramo pričekati jednostavno podatke da vidimo hoće li se to potvrditi ili neće. U tom smislu naravno svatko se može kladiti na što hoće, ali će samo podaci pokazati koliko je to ispravno‘‘.

Što se tiče proračuna kojeg je Vlada predstavila, a sutra će biti na dnevnom redu u Saboru, Vujčić je rekao da HNB ne komentira fiskalnu politiku, ali…
“Ono što je za nas jako važno, udio javnog duga u BDP-u na putanji dugog i vrlo brzog smanjivanja. Dugoga u smislu da zadnje tri godine vrlo brzo pada i nastavit će padati i iduće godine. To je vrlo važno, prvenstveno za rejting zemlje‘‘.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!