GUBIMO MILIJARDE ZA OBNOVU: Nema produljenja roka – iz Bruxellesa stigao dopis u Vladu

Iz Europske komisije stigao je negativan odgovor na prijedlog Vlade RH za produljenjem roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, pa će dio sredstava od ukupno 51,1 milijardu kuna, koji neće biti iskorišten do 17. lipnja, morati biti vraćen Fondu.

Prema informacijama koje navodi Jutarnji list, Fond solidarnosti, u skladu s pravilima, neće niti razmatrati produljenje roka od 18 mjeseci za iskorištavanje sredstava od dana kada nam je novac isplaćen. Krajnji je rok 17. lipnja 2022.

Očekuje se od Hrvatske da do sredine siječnja pošalje akcijski plan korištenja sredstava iz Fonda, koji će sadržavati informacije o tome što je već isplaćeno, plan za isplate sa rokovima i potencijalne mjere za otklanjanje nepredviđenih poteškoća.

Iz EK ističu i kako su sredstva Fonda solidarnosti namijenjena za hitne operacije nakon šteta, dok se za ostale projekte mogu koristiti sredstva drugih fondova.

U Vladi su se nadali da će uspjeti uvjeriti Komisiju da zbog progresivnih šteta koje su nastale nakon drugog, petrinjskog potresa, ipak mogu izaći u susret i produljiti rok.

Podsjećamo, u Vladi su tvrdili kako je nedavno održan radni sastanak s Europskom komisijom na kojem su razmotreni detalji provedbe projekata financiranih iz Fonda solidarnosti EU, “kao i da se posebno uzme u obzir specifičnost situacije Hrvatske s dva razorna potresa koji su se dogodili u roku od manje od godinu dana te problem progresivnih šteta”.