GROZOTE RATA: “I Hitler je imao židovske krvi” – Lavrov teško uvrijedio Židove

Žestoke borbe nastavljaju se na jugu i istoku Ukrajine. Nakon uspješne evakuacije, nastavljeno je bombardiranje Mariupolja.

Izvor: Media servis

Nemirno je i u Rusiji, sve je više dokaza da Vladimir Putin ima unutarnje neprijatelje. Sergej Lavrov ispalio je nove pseudopovijesne nebulouze i uvrijedio Židove, a u Bruxellesu se održava važan sastanak ministara energetike EU.

Odluka o embargu na rusku naftu očekuje se ovaj tjedan ali jedinstvenog konsenzusa u EU nema. Kako sada stvari stoje, Mađarska i Slovačka bit će izuzeti iz odluke. Njemački ministar gospodarstva, nakon brojnih kritika na račun njegove zemlje, rekao da su Nijemci spremni za embargo ali neke zemlje nisu.

Podsjetimo, sastanak ministara je sazvan jer rješenje se mora brže pronaći nakon što je Rusija isključila plin Poljskoj i Bugarskoj. Za to vrijeme žestoke borbe nastavljaju se istoku i jugu Ukrajine, kod Harkiva nažalost ponovno su smrtno stradali civili, njih sedam.

Nemirno je i u Rusiji. Eksplodirao važan željeznički most u Kurskoj regiji, gorjelo je i vojno postrojenje u Belgorodu. Nitko ne preuzima odgovornost ali činjenica je da se broj misterioznih slučajeva u Rusiji povećava.

A nakon dva dana primirja i uspješne evakuacije stotinjak civila nastavljeno je bombardiranje Mariupolja. Jedna od izvučenih je 37-godišnja Natalia Usmanova.

“Samo na izlazu iz bunkera, prvih nekoliko koraka, mogli ste normalno disati. Unutra jednostavno nije bilo dovoljno kisika. Bojala sam se čak i to – izaći i udahnuti. Dva mjeseca tame. U autobusu sam baš rekla mužu: Vasja konačno nećemo morati sa svjetiljkom na zahod i koristiti torbu ili kantu”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zadovoljan je akcijom izvlačenja, a u noćnom obraćanju ukazao je na besmisao rata.

“Što može biti strateški uspjeh za Rusiju u ovom ratu? Iskreno, ne znam. Uništeni životi ljudi te spaljena ili ukradena imovina neće dati ništa Rusiji osim što će povećati toksičnost te države kao i broj onih koji će raditi na njezinoj međunarodnoj izolaciji”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nastavlja sa pseudopovijesnim predavanjima. Ovoga puta osim zdravog razuma teško je uvrijedio Židove rekavši za talijansku Rete4 da je i Hitler imao židovske krvi, a sve kako bi pokušao pokazati da to što je Zelenskij Židov ne isključuje postojanje nacista u Ukrajini.

Kao da već to nije bilo sramotno dodao je da mudri židovski narod kaže da su najžešći antisemiti obično sami Židovi.

Izraelski kolega Yair Lapid ga upućuje da prouči povijest, a izjavu naziva skandaloznom uz poruku da Ukrajinci nisu nacisti.