GRLIĆ RADMAN OPORBI: Prije nego što bacite 32 kamena na mene, zapitajte se što ste vi napravili

Hrvatski sabor raspravlja o pitanju povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. 32 zastupnička potpisa za tu raspravu prikupili su Hrvatski suverenisti.

Izvor: Media servis

Marijan Pavliček u ime predlagatelja osvrnuo se na broj potpisa za opoziv. “Ovaj prijedlog za opoziv potpisan je gotovo iz svih klubova oporbe s desna na lijevo jer očito svi imamo mišljenje što se tiče rezultata rada ministra Grlić Radmana.”

Pavliček dodaje da Grlić Radman nije ostvario nijedan vanjskopolitički strateški cilj pritom se posebno referirajući na Hrvate u BiH.

“Nitko neće sporiti da se ministar možda trudio, ali u konačnici se mjeri samo rezultat, a ovdje rezultata jednostavno nema. Smatramo da Vlada RH i resorno ministarstvo nisu do sada iskoristili sve potrebne mehanizme kako bi osigurali da se nadolazeći izbori u BiH napokon održe povoljnije po Hrvate.”

Iz Vlade su se očitovali porukom da su tvrdnje oporbe neutemeljene. Ministra je u sabornicu došao braniti i sam premijer Andrej Plenković, a isto su iz zastupničke klupe učinili članovi HDZ-a. Premijer Plenković se najprije osvrnuo na pitanje Bosne i Hercegovine što oporba zamjera ministru Grliću Radmanu.

“Ministar Grlić Radman i naša vlada učinila je više za Hrvate u BiH, nego ijedna vlada u zadnjih 20-ak godina. Više smo puta tu temu stavili na dnevni red međunarodnih organizacija i foruma, nego ikada itko drugi. Više smo pomogli Hrvatima u Srbiji, Hrvatima u Crnoj Gori, nego bilo koja vlada do sada. Adrijan Vuksanović je ministar, vidimo da bi i Tomislav Žigmanov mogao postati ministar.”

Govoreći o još jednoj temi vanjske politike, ulasku Švedske i Finske u NATO, premijer je iskazao zadovoljstvo podrškom koju su te zemlje dobile, ali je i poručio:

“Meni je jako drago da je velika većina zastupnika podržalča ulazak Švedske i Finske u NATO. To je vlada govorila od početka, podržavao je i ministar Grlić Radman. Mi ćemo svoj posao činiti odgovorno i dalje, a vi radite svoj pa ćemo se ovako ponekad razgovarat. Mi ćemo pobijediti, vi ćete izgubiti, a vanjska politika Hrvatske bit će snažnija.”

Saboru se obratio i ministar Grlić Radman. Naveo je neke od bitnih vanjskopolitičkih ciljeva kao što su, ukidanje viza za SAD, pokretanje sporazuma o dvostrukom oporezivanju, dizanje kreditnog rejtinga, ulazak u Schengen te poručio oporbi:

“Žao mi je da vas sve ovo ne zanima, a navodno se zauzimate za boljitak hrvatskog društva. Međutim, budimo otvoreni to je samo paravan za vaše sitno političke interese. Ne borite se vi, gospodo, za hrvatske interese. Vi samo kritizirate, iscrpljujete sebe i nas sazivajući bespotrebne rasprave, a ne nudite nikakva rješenja.”

Grlić Radman je također poručio oporbi da se zapita što ona radi za javnost:

“Dakle, prije nego što bacite 32 kamena na mene, zapitajte se što ste vi napravili hrvatski zastupnici koji imate političke instrumente i poluge moći parlamentarne diplomacije, ali ih ne koristite. Jel vam savjest čista, možete li javnosti pogledati u oči, a da se ne zacrvenite zbog svoje nerada. Mi možemo svima pogledati u oči, mi hrvatska vlada. ”

​Glasanje o pitanju povjerenja ministru Grliću Radmanu održat će se sutra.