GRBIN O NOVOM AMANDMANU HDZ-A: Bojim se da je on direktna posljedica Alvarezovog posjeta premijeru

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Klub zastupnika HDZ-a sinoć je podnio amandmane na prijedlog Lex Agrokora, koji u bitnome mijenjaju tekst Zakona pa ću u kratko probati objasniti njihov sadržaj, piše na svom Facebooku Peđa Grbin, zastupnik SDP-a.

Potom kaže:

1) S jedne strane, predloženim amandmanima (na čl. 41.) se ne obustavlja vođenje upravnih (poreznih) i radnih sporova za vrijeme trajanja izvanredne uprave! S obzirom na to koliko sam na ovom problemu inzistirao tijekom zadnjih dana, iznimno sam sretan ovakvim prijedlogom jer se:

a) radnicima omogućava vođenje postupaka radi ostvarivanja svojih prava, na isti način kako je to uređeno Stečajnim zakonom,

b) jer se državi omogućuje vođenje poreznih postupaka i postupaka prisilne naplate i jer će – zbog toga što je Općim poreznim zakonom čitav porezni postupak, od utvrđivanja pa do naplate utvrđen kao upravni – porezne obveze imati prvenstvo i jer se otvaranjem postupka izvanredne uprave blokada porezne uprave neće smjeti povući.

2) S druge strane, predloženim amandmanima (na čl. 39.) se dodatno pojačava položaj banaka koje će nastaviti kreditirati Agrokor. Bojim se da je ovaj amandman direktna posljedica Alvarezovog posjeta premijeru, jer ukoliko bude usvojen značit će da novo kreditno zaduženje ima apsolutni prioritet naplate pred drugim potraživanjima, čak i ako postupak izvanredne uprave ne uspije. Drugim riječima, čak i u slučaju stečaja, ovaj će kreditni aranžman imati prvenstvo u naplati iz imovine Agrokora, što znači da njegovi vjerovnici (banke) uopće ne snose rizik njegove naplate, što mi je potpuno neprihvatljivo.

U kratko, koliko god sam zbog amandmana na članak 41. zadovoljan, jer smo izborili dodatnu zaštitu radnika i prvenstvo u naplati poreznih potraživanja, toliko sam zbog amandmana na članak 39. nezadovoljan, jer je očito da je Vlada spremno popustila bankama i njihovim interesima. Još sažetije: jedan korak naprijed, dva nazad…

Komentiraj