GRANIĆ O SVOJOJ KNJIZI: Htio sam razbiti kontroverze da su Tuđman i Milošević dijelili BiH

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je promocija druge knjige Mate Granića, bivšeg ministra vanjskih poslova i jednog od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika, pod nazivom “Diplomatska nota”.

Izvor: Media servis

Granić je otkrio jedan od glavnih razloga pisanja ove knjige.

“Htio sam razbiti razne kontroverze da su Tuđman i Milošević dijelili Bosnu i Hercegovinu. Svjedok sam svih sastanaka predsjednika Tuđmana od kraja 1993. godine do njegove smrti s Miloševićem, odnosno do potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa i njihovog zadnjeg sastanka u Ateni”, pojasnio je Granić.

Imao sam apsolutnu slobodu kao ministar vanjskih poslova i potpunu podršku predsjednika Tuđmana koji mi nikada niti jednog suradika nije predložio, dodao je autor.Iako je Granić rekao da je knjigu pisao bez anestezije, tako ne misli urednik knjige Žarko Ivković.

“Nekako mislim da je uz anesteziju pisao tu knjigu jer je ipak to diplomat. Potpuno je jasno da treba proći još neko vrijeme kako bi se neke stvari otkrile. Međutim, ova knjiga je jedna od najvažnijih memoarskih knjiga o stvaranju obrane RH. Vrlo je bitno da osim Mate Granića, kao jednog od najbližih Tuđmanovih suradnika i kao ključnih aktera devedesetih godina, da i drugi akteri pišu memoare radi istine o Hrvatskoj”, objasnio je Ivković.

Knjiga je sastavljena od šest poglavlja kroz koja se protežu teme rata u Bosni i Hercegovini, operacije Hrvatske vojske, Daytonski sporazum i reintegracija Podunavlja te posljednji dani predsjednika Tuđmana i Granićev odnos s njim.

“Čime se bavi prvo poglavlje? Meni je najzanimljiviji dio poglavlja Tuđmanovo razmišljanje o ostavci. To je dosad bilo apsolutno nepoznato. Ne samo za širu javnost, nego za i mnoge njegove suradnike to je bila novost i to pokazuje blizinu između Tuđmana i Granića”, istaknuo je Ivković.

​Na promociji knjige okupio se gotovo cijeli državni vrh među kojima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković.

“Mislim da je za čitateljstvo nove generacije to osobito vrijedno štivo. Jako je dobro kontekstualizirati to vrijeme. To nije bilo vrijeme današnjeg čvrstog, dobro usidrenog međunarodnog položaja u EU i NATO-u. Svaki susret je bio izazov. Mislim da je dao veliki doprinos, a osobito je vrijedan i karakter njegove suradnje i povjerenja koje je imao s predsjednikom Tuđmanom. Zato se veselim detaljno pročitati knjigu”, rekao je premijer Plenković na promociji.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!