GRADSKA GROBLJA O IZJAVI ŠKORE: Na Mirogoju se spaljuju posmrtni ostaci i patološki otpad

Za svog gostovanja na N1 televiziji Miroslav Škoro, kandidat za gradonačelnika Zagreba, kazao je da u Zagrebu postoji spalionica u kojoj se spaljuje biootpad.

Podsjetimo, Škoro je tada rekao Tomaševiću: “Postoji spalionica u kojoj se spaljuje biootpad. Raspitajte se, vi ste zeleni ne ja. Spaljuje se… Na Mirogoju”.

S N1 su uputili upit Gradskim grobljima, a u odgovoru stoji: “U kremacijskoj peći na Krematoriju spaljuju se samo posmrtni ostaci pokojnika”, a potom slijedi pojašnjenje.

“Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na temelju članka 53. stavka 5. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (»Narodne novine«, broj 94/13, 73/17, 14/19 i 98/19) donijelo je Pravilnik o gospodarenju medicinskim otpadom (»Narodne novine«, broj 50/15 i 56/19), a u Članku 2 navedeno je sljedeće:

Patološki otpad su dijelovi ljudskog tijela, amputati, tkiva i organi odstranjeni tijekom kirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, placente i fetusi te drugi anatomski otpad definiran od strane stručnog osoblja u zdravstvu kao patološki otpad, te koji zbog etičkih razloga zahtjeva posebne uvjete gospodarenja kad potječe iz humane medicine.

U Čl. 20 (stavci 3 i 4) je navedeno sljedeće: Zabranjeno je skladištenje patološkog otpada izvan zdravstvene ustanove, groblja ili krematorija, te zbrinjavanje patološkog otpada mora se provoditi pod posebnim uvjetima spaljivanjem u krematorijima ili zakapanjem u groblja.

Slijedom navedenog, od ovlaštenih prijevoznika preuzimamo samo patološki otpad radi kremiranja. U praksi radi se o dijelovima ljudskog tijela, tkivima ili organima odstranjenim tijekom kirurških zahvata koje nastaju u bolnicama tijekom pružanja zdravstvene zaštite.

Podružnica Gradska groblja ne preuzima i ne spaljuje medicinski i sanitetski materijal”, ističe se u odgovoru Gradskih groblja za N1.