GRADONAČELNIK U RITMU GRADA: Kreće “Sajam zimnice i autohtonih proizvoda”

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb oganiziraju manifestaciju ‘Sajam zimnice i autohtonih proizvoda‘, koja će se održati od 13. do 15. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića.

Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih hrvatskih županija koji proizvode poljoprivedne i prehrambene proizvode i omogućiti im direktno povezivanje s potrošačima. Riječ je o proizvodima poput voća i orašastih plodova, povrća, mesnih prerađevina i ostalih delicija.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić: “Glavni trg definitivno je mjesto koje može pomoći razvoju poljoprivrede, a grad Zagreb je za male proizvođače glavno tržište gdje mogu plasirati svoje proizvode”, najavio je Tolušić.

Sajam će okupiti 120 izlagača iz svih hrvatskih županija i Grada Zagreba koji drže do običaja i tradicije pripremanja zimnice.”Sajam iz godine u godinu ima sve više izlagača i posjetitelja koji kupuju proizvode. Predstavit ćemo i autohtone proizvode čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog porijekla u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Po prvi ćemo puta predstaviti varaždinsko zelje i slavonski kulen, koji su prošloga tjedna dobili zaštitu izvornosti na europskoj razini”, dodao je ministar.

A autohtoni proizvodi uz baranjski kulen su i lički krumpir, dalmatinski pršut, slavonski med, zagorski mlinci i brojni drugi proizvodi. Sajam podržava i Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je održavanje sajma dogovorio s ministrom Tolušićem.

“Ja sam inicirao taj event na Jelačić placu”, rekao je zagrebački gradonačelnik.Radno vrijeme sajma u petak je od 10 do 20 sati, u subotu od 8 do 20, a u nedjelju od 8 do 18 sati.