GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ: Za novac od mjere roditelj-odgojitelj mogli smo izgraditi 27 vrtića

“Kod kritičara mjere je među najglasnijima HDZ. Ja bih ih podsjetio na 2019. godinu, kad sam kritizirao mjeru i rekao da je jako veliki trošak. I na početku ovog mandata rekao sam da se iznos koji se davao za roditelje-odgojitelje približio iznosu koji se daje za plaće 6000 zaposlenika dječjih vrtića. Što sam govorio 2019. mislim i danas -rekao je na pressici gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Pokazalo se da je došlo do smanjenja rođene djece unatoč 1,8 milijardi kuna utrošenoj za tu mjeru”, rekao je Tomašević, dodavši da je zagrebački HDZ i njihov šef, Mislav Herman, tada podržao njega, “da bi sada napravio kopernikanski obrat”.

“Mi ćemo izaći s cijelim nizom kompenzacijskih mjera, ali ako bude riječ o socijalno ugroženim obiteljima, tu na snagu stupaju socijalne mjere”, rekao je Tomašević, dodavši da će sada djeca čiji su roditelji koristili tu mjeru moći ići u vrtiće, dok ranije nisu mogla.

“To nisu uštede. Taj novac će se koristiti za proširenje… 27 vrtića se moglo izgraditi za trošak te mjere. I ja sam u Gradskoj skupštini gledao kako se za dječje vrtiće izdvaja 12 milijuna kuna godišnje i zbog toga smo došli do toga da nema dovoljno vrtića, da u njima ima više djece nego što je pedagoški standard i manjak odgojitelja”, rekao je Tomašević.

Upitan je li iznevjerio neke od birača, Tomašević je rekao da su prije izbora rekli da će revidirati tu mjeru i da to sad čine.

“Sve europske zemlje ide prema tome da što više djece bude u vrtićima, mi imamo obrnuto”, rekao je Tomašević, dodavši da će idući tjedan najaviti koliko se vrtića planira napraviti.

Govorio je i o besplatnim udžbenicima. “Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima besplatne udžbenike za srednje škole, iznosi za srednjoškolske udžbenike i radne materijale za osnovne škole nisu bile realno prikazane. U proračunu za ovu godinu je bilo samo 16 milijuna kuna, što je dovoljno da trećina djece dobije udžbenike u srednjim školama.

Ta trećina bi bila dovoljna za obitelji koje dobivaju dječji doplatak. Mi smo taj iznos utrostručili da bi svi imali besplatne udžbenike”, rekao je Tomašević, dodavši da će i sljedeće školske godine biti i dalje udžbenici besplatni za srednje škole, a za osnovne škole radni materijali.

“Nema revidiranja toga”, dodao je.