GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ: Više nego ikad potrebna ulaganja u obnovljive izvore energije

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba: Energetski atlas i Energetska obnova zgrada javnenamjene u vlasništvu grada.

Izvor: Media servis

Istaknuo je da Grad Zagreb želi olakšati građanima da ulažu u obnovljive ivzore energije. Prva aplikacija je interaktivni alat koji vizualno povezuje prostorne karakteristike potrošnje električne i toplinske energije, plina i voda, a drugim alatom će Grad pratiti vrtiće, škole i ostale ustanove kako bi vidjeli napredak u energetskoj obnovi.

“Nama je ovo veliki korak prema jednoj pravoj energetskoj tranziciji. To smo planirali i ranije prije nego je nastala ova energetska kriza, međutim sada se to poklopilo da nije samo pitanje zelene politike, ovo je i pitanje i financijske održivosti grada, a ovo je pitanje i općenito održivosti ekološke opće kvalitete života u Gradu, s obzirom na suše i sve druge negatine posljedice promjene.”

Bliži se 1. listopada kada bi trebao krenuti novi model prikupljanja i naplate odvoza otpada. Po gradu još nema bokseva, još u trgovačke lance nisu stigle plave vrećice za miješani otpad. Na pitanje hoće li sve biti spremno, gradonačelnik odgovara:

“Prva isporuka prema trgovačkim lancima će biti negdje početkom rujna i 15. rujna bi trebalo biti u trgovinama dostupno. Građani su počeli tražiti dozvole, ugovaraju direktno s proizvođačima bokseva. Grad im daje dozvolu, Grad neće naplaćivati nikakvu naknadu za korištenje javne površine za bokseve, međutim ti se boksevima moraju platiti iz pričuve. Što se tiče podzemnih spremnika imat ćemo nekoliko podzemnih spremnika postavljenih prije 1.10., međutim to će biti jedan proces koji će trajati.”