GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ: Plenković snosi političku odgovornost za to što se dogodilo u Ini

Gostujuči u emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-u, komentirajući uvodno plinsku aferu u Ini i zahtjev oporbe za izvanrednim izborima, gradonačelnik Tomislav Tomašević je rekao da nema šanse da se tako nešto dogodi u bilo kojoj europskoj zemlji, a da oporba ne traži političku odgovornost u odnosu na ostavku vlade. Istaknuo je da je glavni osumnjičenik član vladajuće stranke, HDZ-a.

Tomašević je rekao da u toj priči postoje dva scenarija – ili su osumnjičeni jako glupi, ili nisu glupi. U slučaju prvog scenarija upitao se kako je moguće da u ozbiljnoj korporaciji poput Ine glupa ekipa može ukrasti milijardu kuna, a da to nitko nije vidio niti znao. Drugi scenarij, rekao je, značio bi da se to očito i prije radilo, a da se nije upalilo crveno svjetlo, pa su i umiješani u ovu aferu mislili da mogu učiniti isto.

Tomašević je rekao i da je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković politički odgovoran za to što se dogodilo u Ini.

O odvozu otpada

Osvrćući se na novi plan odvoza otpada, koji stupa na snagu 1. listopada, Tomašević je rekao da radi ono što je obećao u izbornom programu.

– Obećao sam da ćemo uvesti pravedni sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada, rekao je.

Rekao je da postoje potpuno različiti modeli nalate u cijelom gradu, a da će prema novom sustavu biti jedan – 45 kuna fiksne cijene + vrećice koje se kupuju u trgovinama i jedino u koje se može odložiti miješani otpad.

Stanković je ustvrdio da će dio građana prema novom sustavu odvoz plaćati skuplje, a Tomašević je rekao da je takvih kućanstava jako malo.

Govoreći o kažnjavanju, Tomašević je između ostalog rekao da na početku sigurno neće sve funkcionirati te da namjeravaju prvo educirati i upozoravati građane, čak i stavljati naljepnice na kante u kojima je otpad pogrešno odložen.

Također će, poručio je, tražiti što je više moguće individualnu odgovornost, za spremnike koji su na javnim površinama koristit će komunalne redare i kamere.

– Pričam s predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada. Kažu – 5 do 10 posto ljudi napravi 90 posto problema u zgradi. Na nama je da te ljude konačno počnemo kažnjavati jer se inače nikad stvari neće promijeniti. Mi moramo negdje krenuti, rekao je Tomašević.

O obnovi nakon potresa

Reagirajući na kritike zbog sporosti u obnovi nakon potresa, Tomašević je rekao da su učinili sve najavljeno.

Rekao je da mu je jedna od najvećih frustracija nakon prve godine mandata to što i dalje nije krenula obnova privatnih zgrada u Zagrebu, dodajući da je za to jasna zakonska odgovornost Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva.

Što se tiče obnove javnih zgrada, rekao je da je potpuno netočno da se ne vidi pomak.

– 1700 učenika se vraća u svoje škole od sutra nakon što su im te škole obnovljene. Kad smo došli, zatekli smo potpuni kaos s cjelovitim obnovama škola, rekao je Tomašević.

O Dinamovom stadionu

Govoreći o Dinamovom stadionu, istaknuo je da zagrebački klub idući tjedan u sklopu Lige prvaka ugošćava Chelsea na Maksimiru i rekao da mu je iskreno neugodno kako taj stadion izgleda te da je u “takozvanu obnovu stadiona” u 20 godina ulupano 800 milijuna kuna, a da su se za taj iznos mogla izgraditi dva nova stadiona. Rekao je da treba srušiti izgrađeno i izgraditi novi stadion.

Rekao je i da zemljište na Maksimiru nije imovinsko-pravno “čisto”. Naime, dio zemljišta navodno pripada Crkvi.

– Sad to rješavamo s Crkvom. Postoji dobra volja i vjerujem da ćemo, nadam se, već sljedeći mjesec imati znatne pomake, rekao je Tomašević, dodajući da mu je to i osobno bitna tema jer je 90-ih dolazio na južnu tribinu kao pripadnik BBB-a.

Rekao je da je to samo jedan od pokazatelja koji je kaos u gradu koji su naslijedili.

– Mi imamo stotine plakatnih mjesta koja su ilegalno u gradu. Koji god kamen dignem, nađem u najmanju ruku nered, ako ne i kriminal. I sad dodajte još na to i pandemiju, i potres, i inflaciju, i energetsku krizu, rekao je Tomašević.

Na upit je li uvjet za rješavanje problema sa stadionom demokratizacija kluba odgovorio je: “Razgovaramo o svemu, pa i o tome”.