GRADONAČELNIK SPLITA: Želimo racionalnije upravljati prostorima grada

Splitski gradonačelnik i njegov zamjenik gopvorili su o uvođenju reda u raspolaganje nekretninama u vlasništvu grada Splita.

Izvor: Media servis

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak kaže da im je namjera od stupanja na vlast promijeniti način gspodarenja nekretninama kojima je vlasnik grad Split. Zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić podsjetio je na poništavanje natječaja te kaže da su krenuli u raščiščavanje odnosa. “Isto tako pristupili smo čišćenju prostora, tko plaća, a tko ne. S onima kojima se nismo dogovorili pristupili smo iseljenju. Na taj način želimo odgovorno postupati i ući u posjed svoje imovine te da nitko ne može koristiti proračun grada za osobne potrebe.”

Kuzmanović je spomenuo problem najma atraktivnih prostora grada Splita, koji koriste stranke za malu naknadu, “Stranka Željka Keruma koristi jedan od atraktivnijih prostora u centru grada od 160 kvadrata, po nama maloj najamnini. Nećemo podizati cijene nego kada istekne ugovor iselit ćemo ga i dati mu alternativnu lokaciju. Van centra ćemo naći prostore za sve političke stranke za manje cijene, ali neće biti u srcu grada na najatraktivnijim lokacijama.”

Osvrnuo se i na spor oko vrijedne imovine s državom poput hotela Bellevue…

“Imate situaciju da je Grad Split  vlasnik 50 posto hotela Bellevue. Država ga želi oduzeti na akonto zakona da bi pojedine gradske nekretnine trebale pripasti državi, a vrijednost nekretnine je 100 milijuna kuna što je ekvivalent rekonstrukcije Poljuda. Općina Split je ’45 dala jednoj banci na korištenje tu nekretninu koja je upisana kao gradsko vlasništvo, ali kako je banka propala država smatra da je i taj dio ušao u stečajnu masu i tako je želi uzeti. Ovo su gradili Splićani i nije u redu da najatraktivnije nekretnine u gradu Splitu žele uzeti i prisvojiti sebi.”

​Kuzmanić kaže kako čiste probleme s višegodišnjim neplatišama, koji ili nadoknađuju ili će iseliti. Na pitanje koliko grad ima prostora koje može komercijalizirati odgovara…

“U cijeloj toj analizi mi nismo dobili jednoznačan broj koliko prostora grad posjeduje. Imate situacije da se nismo upisali u neke nekretnine kao grad Split već bivša općina, društveno vlasništvo i tako dalje. Tu ima jako puno nereda koji treba uredit.”

Iz grada kažu da registar nekretnina nije potpun i da zasad ne razmišljaju o većim cijenama najma. Gradonačelnik Ivica Puljak pojasnio je da razmišljaju o životu u gradu…

“Jedna od najvažnijih stvari o kojima razmišljamo je da ostane život u gradu i da tu ljudi žive. Nije jedina stvar o kojoj razmišljamo samo komercijalni najam, treba razmišljati i o širim aspektima, sociološkim i ostalim da grad Split i dalje nastavi živjeti u centru grada.”

​Puljak kaže da je cilj racionalnije upravljanje, a da na mjestima niti država nije racionalno upravljala nekretninama u svojem vlasništvu u Splitu. Splitski gradonačelnik je najavio da će uskoro biti poznate i cijene najma štekata u gradu.