GRADONAČELNICA SUPETRA: Nećemo ograde na plažama – ako treba idemo u prosvjede

Nacrt novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama izazvao je lavinu kritika, prije svega Pokreta otoka, ali i gradonačelnice Supetra Ivane Marković koja je za Media servis istaknula da će omogućiti privatizaciju, povezivanje hotela s plažama, njihovo ograđivanje i naplaćivanje ulaska na plaže.

Izvor: Media servis

”Kako su nama rekli da smo mi krivo tumačili tako za pet godina netko drugi može krivo tumači i zatvarati plaže i da ostanemo bez toga. Borit ćemo se svim snagama da se ovakav prijedlog Zakona ne izglasa, ako treba i prosvjedom. Pomorskim dobrom treba upravljati Republika Hrvatska, DORH kao zakonski predstavnik. U Zakon ne smiju ući različite vrste kategorizacija plaža. Plaža može biti samo u općoj upotrebi”.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ranije je rekao da je došlo do krivih interpretacija i da neki zloupotrebljavaju nacrt Zakona, a danas ponavlja:

“Nikakve zloupotrebe pomorskog dobra neće biti. Nikakve privatizacije ni ograđivanja ni ograničavanja. Intencija tog Zakona nije da do toga dođe. Uopće nije bila intencija da mi zatvorimo plaže, nego smo mi čak išli suprotno. Intencija tog zakona je i bit će i ostat će da mi jedinicama lokalne samouprave damo mogućnost da oni na svom području, kroz plan upravljanja pomorskim dobrom, odrede namjenu pojedinih plaža”.