GRADONAČELNICA SUPETRA MARKOVIĆ: Ministre Mariću, radnik na minimalcu neće dobiti niti kune

Zdravko Marić, ministar financija, najavio je kako će nova vladajuća koalicija smanjiti porez na dohodak već s prvim danima 2021. i to tako da će se ići na smanjivanje stope poreza na dohodak s 36 na 30 posto i sa 24 na 20 posto.

Za samce koji žive u Zagrebu, uz prirez od 18 posto, to bi značilo da bi na osnovu travanjske prosječne bruto plaće u Hrvatskoj, koja iznosi 9057 kuna, a prema kojoj je neto plaća po sadašnjih poreznim stopama 6326 kuna, novim smanjenjem poreza ona bila povećana na 6596 kuna.

Uzme li se u obzir bruto plaća od 6000 kuna, sadašnja neto pripadajuća plaća za samca iznosi 4573 kune, a od 1. siječnja iduće godine povećala bi se na 4611 kuna.

Na sve to reagirala je SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković, koja na Facebooku piše:

“Najavljeno smanjenje poreza na dohodak neće pomoći radniku koji ima minimalnu plaću. Neće mu donijeti niti kune povećanja. Nula. Zero. Neće puno pomoći ni onima sa prosječnom plaćom koji imaju dvoje djece na olakšici. Prosječnoj hrvatskoj obitelji.

Običan radnik na minimalcu neće dobiti niti kune povećanja, ali zato iz smanjenja poreza na dohodak neće biti izuzeti hrvatski državni dužnosnici, gradonačelnici, ministri i saborski zastupnici (jedni predlažu, drugi izglasavaju) koji će na na ovakav način preko leđa hrvatskih radnica i radnika, iz državnog proračuna, isisati minimalno još 1 milijun kuna godišnje.

Mislite da će ovakvo porezno rasterećenje bruto plaće hrvatskih radnica i radnika zaustaviti daljnji val iseljavanja?Još će ih više motivirati! Iz smanjenja stope poreza na dohodak potrebno je izuzeti sve dužnosnike i one koje kači porezna stopa od 36 posto!

Nadam se da će saborski zastupnik koji će glasati za ovo razmišljati o tome koliko će narasti njegova plaća, a koliko djelatnice koja mu priprema obrok u Saborskoj kantini”.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/gradonacelnicasupetar/posts/4359601364113085″ bottom=”30″]

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!