GRAĐANI ZALJUBLJENI U HDZ: Ta je stranka i dalje prvi izbor građana – pokazuje HRejting

Na početku jesenskog zasjedanja Sabora, Dnevnik HTV-a donosi i prvo jesensko istraživanje popularnosti političkih stranaka. HRejting je proveden od 15. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. 

Rezultate ankete predstavila je novinarka Tatjana Munižaba. Rekla je kako su dva ljetna mjeseca nisu dovela do promjena u rejtingu stranaka, ali da jesu u popularnosti, javlja HRT.

Prvo rejting – već ustaljeni poredak, ostaje ustaljen. HDZ je za četvrtinu (25,5%) ispitanika prvi izbor. Drugi je za 8,8% slabiji SDP i ima 16,7%. Treća politička snaga u zemlji Možemo! dobila je 10,9%, dok Most i dalje drži četvrtu poziciju s trenutačnih 8,7%.

U prošlom HRejtingu to su bile jedine četiri stranke koje prelaze prag. Sad im se pridružila peta. To je nekad Škorin, a sad Penavin Domovinski pokret koji je u anketi prvi put prešao 5% i ima 5,7%.

Tih 5% nepremostiva je barijera za svaku od preostalih 13 stranaka iz istraživanja. Najbolje pozicioniranu među njima Centar podupire tek 2,3% birača. Još manje imaju HSS (1,5%) te Fokus (1,4%). Zastupnike koji su pobjegli od SDP-a i nedavno se iz udruge preobratili u stranku Socijaldemokrati trenutačno prepoznaje 1,3% ispitanika. Iznad 1% su još Radnička fronta (1,2%) te u Ključ Hrvatske preimenovani Živi zid (1,2%).

Da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, parlamentarne stranke: Hrvatski suverenisti (1,0%), IDS (1,0%), HNS(0,6%), HSU (0,5%), HSLS (0,5%), Čačićevi Reformisti (0,5%), u hrvatski parlament nikad ne bi zakoračile. Kao ni stranka pokojnog Milana Bandića (BM 365 0,4%). U tom bi slučaju, da se organiziraju u stranku, “neodlučni” bili druga snaga u zemlji. Stalno rastu i trenutačno ih je gotovo 18%.

HRejting: popularnost stranaka

– Megaafera Ina okrznula je HDZ za gubitak 1,21%. Toliko je vladajuća stranka izgubila od zadnjeg istraživanja. Ali odluka zagrebačkog SDP (-1,03%) da raskine koaliciju s Možemo (-1,10%) i sve što je potom uslijedilo, očito je zaslužno za win-win situaciju. Približno isto kao HDZ, pale su i te dvije stranke.

U zanemarivom je, ali ipak minusu (-0,36%) još Most, dok je Domovinski pokret jedina od pet stranaka koje prelaze izborni prag u plusu (+1,20%). Upravo zahvaljujući tom skoku od 1,2%, izborni su prag i preskočili.

Preostalih 13 stranaka u kontekstu pada ili rasta nema smisla niti spominjati jer su promjene njihova rejtinga daleko ispod statističke pogreške naše ankete, rekla je