GRAĐANI I DALJE PRAZNIH DŽEPOVA: Mrvice od povećanja plaća već jede i “požderat” će inflacija

Nakon onoga što je premijer Andrej Plenković nazvao poreznom reformom građanima će porasti plaća za najviše 45 eura.

Podsjećamo kako odluka stupa na snagu iduće godine, a inflacija koja već mjesecima ozbiljno jede plaću i ovo bi povećanje mogla progutati i prije nego što sjedne na račune.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović brani porezne izmjene i vladinu politiku. “Osigurava da plaće stalno rastu i sigurno da će rasti dok je ove Vlade jer to je jedna od tema kojima se mi bavimo na dnevnoj razini”, rekao je Božinović, kako prenosi RTL.

Ipak, građanima je sve teže i teže. Kako tvrdi bivši SDP-ov ministar financija, ovo je populistička mjera bez pozitivnog efekta za građane. “Moraju ulaziti u mirovinski sustav da bi povećali plaću od 40-ak eura, a tako dugoročno ugrožavaju mirovinski sustav tako da sve ove mjere koje je Vlada donijela, ljudi će biti, nažalost, razočarani”, kazao je saborski zastupnik Boris Lalovac.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prva tri mjeseca ove godine prosječna neto plaća bila je 1110 eura. Očekivano, u prosjeku najviše se zarađuje u Zagrebu, nešto više od 1300 eura, i Zagrebačkoj županiji, dok su primanja u Slavoniji najniža.

Oporba tvrdi da građani neće bolje živjeti s poreznim porastom plaća od nekoliko desetaka eura od prosječno 20-ak eura. Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić poručila je: “Građanima nije vraćeno ni pola novca koje je država zaradila na inflaciji.”

Inflacija ne samo da je napunila državni proračun, nego je pogodila i građane. Vlada je procijenila da će inflacija u ovoj godini biti šest i pol posto, a u idućoj 2,8 posto. Ona prosječna plaća iz prvog tromjesečja ove godine bi se poreznim izmjenama trebala povećati ukupno malo više od 13 eura što je tek 1,20 posto. Ne zaboravimo inflaciju iz 2022. do 10,8 posto. Dakle, povećanje plaće će biti tek mrvica u odnosu na poskupljenja.

Ona će biti još i veća ako lokalni šefovi odluče podizati lokalne poreze i usluge. Predsjednik Udruge gradova još ne zna hoće li njegov Zaprešić podizati porez na dohodak. “Na temelju punjenja proračuna odlučit ćemo ove godine. U ovome trenutku nema razloga za poskupljenje javnih usluga”, poručio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Gradonačelnici će tako u superizbornoj godini biti pred izborom – privlačiti birače smanjenjem poreza na dohodak ili održati stabilan proračun. No, ako odaberu prvu opciju, rupu u financijama će opet morati nečim pokrpati, a kako drugačije nego na štetu građana.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!