GRAD SVETA NEDELJA: Imamo rezultate i idemo u izradu Demografske studije

Sveta Nedelja je jedan od rijetkih gradova koji ima pozitivan demografski trend, sukladno objavi prvih rezultata Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine.

Izvor: Media servis

Pozitivan trend želi se zadržati, a postotak novih stanovnika značajnije povećati, kako bi se Grad i dalje razvijao. Razvoj stanovništva odvija se u stalnom djelovanju brojnih okolnosti i procesa koji utječu na njegov razvoj u užem i širem smislu. Promjene u ekonomskim, socijalnim, kulturnim i drugim čimbenicima značajno pridonose demografskim promjenama. Kako bi odredili smjernice populacijske politike te planirali gospodarski i društveni razvoj, Grad Sveta Nedelja pristupa izradi Demografske studije.

„S obzirom na pozitivne trendove i buduće investicije u našem gradu, krećemo u izradu Demografske studije Grada Svete Nedelje do 2035. godine. Cilj nam je kreirati smjernice za budućnost, kako bi i dalje bili grad poželjan za život i poslovanje, uz maksimalnu brigu za sve naraštaje. Želimo se i dalje planski širiti i razvijati, biti primjer drugima i podići naše standarde na još višu razinu“, rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Za izradu Studije angažiran je doc. dr. sc. Marin Strmota, član Katedre za demografiju pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Katedra za demografiju kao zasebna ustrojbena jedinca Ekonomskog fakulteta, osnovana je 1996. godine i kao takva jedinstvena je u Hrvatskoj.

„Demografija, kao što smo vidjeli na Popisu stanovništva, ne poznaje niti lijevo niti desno, poznaje samo napredak, pamet i brigu za ljude“. Studija će donijeti niz mjera i djelovanja usmjerenih prema željenom demografskom tijeku te će se uskladiti kretanja s politikom gospodarskog i socijalnog razvoja. „Svi naši projekti i sve što radimo, okrenuto je prema napretku, budućnosti i ljudima“, zaključio je Zurovec.

Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, provedenog od 13. rujna do 14. studenoga 2021. na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. Sukladno objavljenim podacima ukupan broj stanovnika Svete Nedelje je 18.307 što je za 248 stanovnika tj. 1,37% više nego ih je bilo po Popisu stanovništva 2011. godine. Ukupan broj kućanstava je 5.825, od čega je 5.822 privatnih, a popisana je 7.191 stambena jedinica kod kojih je 6.907 stanova za stalno stanovanje.