GRABAR KITAROVIĆ: Neki bi od predsjednika napravili faraona, drugi marionetu

Nakon što je službeno objavila kandidaturu za drugi mandat, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Večernji list je izjavila da se nije lako donijela odluku.

Izvor: Media servis

Kao razlog je navela svoju djecu. Na pitanje zašto je toliko dugo čekala s objavimo i je li se premišljala odgovorila je:

“Nije bilo premišljanja, ali je bilo promišljanja o tome koji je najbolji trenutak. Kad obnašate dužnost predsjednice države, onda vam prioritet ne može biti kampanja. Razumijem i interes medija, a i onih koji su se odlučili kandidirati i čije kampanje traju već mjesecima, no duboko sam uvjerena da nema potrebe da kampanje traju šest mjeseci i više”.

Nakon što je njen protukandidat Miroslav Škoro, za kojega je rekla da ga cijeni kao umjetnika, izjavio da će tražiti veće ovlasti predsjednika, a Zoran Milanović da se bira u Saboru, Grabar Kitaorvić je poručila da su trenutne ovlasti primjerene potrebama države i građana, a sada je i obrazložila.

“Jedni bi željeli od predsjednika Republike napraviti faraona, a drugi marionetu. Prijedlozi promjena predsjedničkih ovlasti koje smo do sada čuli jednostavno nisu provedivi, dapače neki su i opasni. To je politička improvizacija, pokušaj da se na brzinu nešto profitira, računajući na nedovoljnu upućenost dijela građana u ustavnopravnu problematiku.

Politički sustav je kao sustav spojenih posuda. Želite li izmijeniti bilo koju ovlast jednog tijela državne vlasti, u ovom slučaju predsjednika Republike, nužno zadirete u ovlasti drugoga tijela. Jasno je da su ustavna poboljšanja moguća i potrebna, da je potrebno preciznije formuliranje dijela ovlasti, ali o svemu tome ne može se kvalitetno raspravljati u uzavrelosti izborne kampanje koristeći se nedomišljenim improvizacijama kao sredstvom za pridobivanje birača. To je zapravo prijevara birača. U tome neću sudjelovati”, izjavila je predsjednica.