GOTOVO JE – ĐOKOVIĆ IDE KUĆI: Napustio Australiju – ovo su reakcije

Desetodnevna saga prvog reketa svijeta Novaka Đokovića napokon je završila. Đokoviću je ukinuta viza te je napustio Australiju.

Izvor: Media servis

Tako srpski tenisač neće dobiti priliku osvojiti deseti Australian Open, a možda ni vratiti mnoge izgubljene simpatizere zbog negativnog publiciteta kojeg toliko nije imao u cijeloj svojoj karijeri.
Australski savezni sud četiri sata slušao je izlaganje argumenata Đokovićevog odvjetnika i australske vlade. Trojica sudaca jednoglasno su odlučila potvrditi vladinu odluku o ukidanje vize i da on mora biti deportiran iz Australije.

Australski ministar za imigraciju Alex Hawke iskoristio je svoje pravo i Đokoviću ukinuo vizu ocjenjujući da predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Odluku je pozdravio australski premijer Scott Morrison kazavši da je donesena iz razloga zdravlja i sigurnosti te u svrhu zaštite njihovih granica. Đokovićevi odvjetnici na tu su odluku uložili žalbu jer su ju smatrali nerazumnom.

No, tu je bio kraj za pravne poteze. Tog je je bio svjestan i sam Đoković koji je netom nakon odluke poručio: “Neko vrijeme ću se odmarati i oporavljati, prije nego što dodatno komentiram ovu temu. Jako sam razočaran ovakvom odlukom. Poštujem odluku suda i surađivat ću sa svim službama vezano za moj odlazak iz zemlje. Neugodno mi je što se fokus posljednjih tjedana usmjerio na mene, nadam se da će se sada vratiti na igru i turnir koji volim”.

Oštra reakcija stigla je od Đokovićevog oca Srđana. “Završio je pokušaj atentata na najboljeg sportaša svijeta, 50 metaka Novaku u prsa. On nakon svega daje podršku mladom igraču od 17 godina. Eto to je Nole, čovjek, brat, vidimo se u Parizu”, napisao je na Instagramu.

Pred sudom u Melbourneu okupili su se razočarani Đokovićevi simpatizeri.
Odmah su uslijedile i reakcije tenisačica i tenisača.

”Znam premalo da sudim o trenutačnoj situaciji. Ono što znam je to da je Novak uvijek prvi stajao uz igrače. Ali, nitko od nas nije stao uz njega. Budi jak Novače”, poručila je Francuskinja Alize Cornet.

”Ovo nije dobro za turnir jer je bolje kada svi vrhunski igrači igraju. Bit će puno pitanja o tome što se ovdje dogodilo i o situaciji u kojoj se nalazio. Novak je netko koga poznajem od 12. godine, netko koga poštujem i s kim sam se natjecao. Ne sviđa mi se što je u ovoj situaciji i ne sviđa mi se što je bio u pritvoru. Situacija je za sve bila jako loša. Čini mi se da se sve ovdje dogodilo ekstremno u zadnji tren i zato je nastao takav kaos”, rekao je Škot Andy Murray.

Teniski savez Srbije napisao je da je farsa završena i da su razočarani takvom odlukom. ”Politika je ovoga puta pobijedila sport”, zaključili su.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je da je odluka saveznog australskog suda skandalozna i da je pokazala kako u nekim drugim zemljama ne funkcionira vladavina prava.

”Nevjerojatno mi je da imamo dvije potpuno suprotne odluke suda u roku od samo nekoliko dana i 11 dana fizičkog i psihičkog maltretiranja”.

”Odluka australskog suda je politička i lov na vještice”, ocijenio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

”Oni misle da su ovim desetodnevnim maltretiranjem ponizili Đokovića. Oni su ponizili sebe, a Đoković se može u svoju zemlju vratiti uzdignute glave i svakoga pogledati u oči”.

Hoće li zaista moći svakoga pogledati u oči s obzirom da je priznao da je provodio vrijeme s ljudima nakon što je saznao da je pozitivan, ostaje na njemu. A sudjelovanje na drugim turnirima, očito na pravilima svake zemlje i organizatora.