GOSPODARSTVO SVE JAČE: BDP skočio na 2,8 posto – raste treće tromjesečje zaredom

novac, mačak, ilustracija

U drugom tromjesečju ove godine hrvatsko je gospodarstvo poraslo 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je brži rast nego u prethodnom kvartalu i veći nego što se očekivalo.

Zdravko Marić, ministar na odlasku, ocijenio je da takav rast i turistička sezona dižu Vladinu projekciju gospodarskog rasta prema razini od 2,5 posto.

DZS – Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Mnogo bolji podatak nego što se očekivalo.

BDP tako raste već sedmo tromjesečje zaredom, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,7 posto.

Zdravko Marić kaže da je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara te da su djelomice ispunjena i očekivanja Vlade za drugo tromjesečje.

“Uz stabilan i nešto malo usporen rast izvoza, u drugom tromjesečju je jako dobar rezultat polučila osobna potrošnja i, ono što jako ohrabruje, investicije”, rekao je Marić.

Rekao je i da investicije rastu preko šest posto u drugom tromjesečju.  DZS je priopćio kako je najveći doprinos povećanju ostvaren rastom izvoza roba i usluga, od 4,1 posto u tom razdoblju.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!