GOSPODARSKA UDRUŽENJA: Ne uvodite porez na dodatnu dobit na industrije izvan energetskog sektora

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, Kanadsko-hrvatska poslovna mreža, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora i Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj koje okupljaju većinu stranih ulagača u Republici Hrvatskoj, snažno se protive najavi Vlade Republike Hrvatske o uvođenju dodatnog poreza na dobit koji bi se, suprotno preporukama Europske komisije, primjenjivao i na industrije koje posluju izvan energetskog sektora, priopćeno je iz komora.

Komore pozivaju Vladu Republike Hrvatske da razmotri stavove njihovih udruženja te zajednički, u razgovorima s poslovnom zajednicom, pronađe način za donošenje učinkovitih mjera za ublažavanje negativnih posljedica krize kao i stvaranja gospodarskih uvjeta za oporavak.

“Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, Kanadsko-hrvatska poslovna mreža, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora i Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj koje okupljaju većinu stranih ulagača u Republici Hrvatskoj, snažno se protive najavi Vlade Republike Hrvatske o uvođenju dodatnog poreza na dobit koji bi se, suprotno preporukama Europske komisije, primjenjivao i na industrije koje posluju izvan energetskog sektora. Nacrt Prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit ne pridonosi nužnoj gospodarskoj stabilnosti u neizvjesnim trenucima za budućnost poslovanja.

Naglašavamo kako Prijedlog ne potiče inozemna izravna ulaganja i/ili ponovno ulaganje stranih tvrtki koje već posluju na teritoriju Republike Hrvatske. Primjena predloženog poreza dodatno će otežati privlačenje stranih ulaganja i konkurentnost kompanija koje posluju u Hrvatskoj. Pritom smatramo da je ovaj Prijedlog dodatnog oporezivanja, koji bi se odnosio na kompanije s prihodima u 2022. godini većim od 300 milijuna kuna i to po stopi od 33 posto na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, indikativno diskriminatoran i ne pridonosi pravednom gospodarskom oporavku.

U nadolazećim izazovnim vremena, posebno za gospodarstvenike koji se bore s ozbiljnim poremećajima na tržištu nastalim kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, potrebna je uska suradnja između javnog i privatnog sektora kako bi se što uspješnije radilo na rješavanju gospodarskih problema. Stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske da razmotri stavove naših udruženja te zajednički, u razgovorima s poslovnom zajednicom, pronađe način za donošenje učinkovitih mjera za ublažavanje negativnih posljedica krize kao i stvaranja gospodarskih uvjeta za oporavak”, stoji u priopćenju.