GORDANA SOBOL: Politička moć u Hrvatskoj rezervirana je za muškarce

Gordana Sobol

Raspravu Ustavnog suda i DOTH- o ženskim kvotama u Saboru komentirala je SDP-ova Gordana Sobol.

“To je samo da se nastavlja loptanje sa ženama u Hrvatskoj, i to onim velikim dijelom žena koje jesu u politici, koje se žele i u budućnosti bi se trebale baviti politikom, imati pravo i mogućnost da budu na listama i da budu izabrane. Njih najmanje interesira tko je u pravu: je li to Vlada, Državno odvjetništvo, Ustavni sud…”, rekla je Sobol, a prenosi Media servis.

Zakon o ravnopravnosti spolova je vrlo jasan, kaže Sobol, i on je trebao u svim svojim člancima stupiti na snagu 2009., no to se još uvijek nije dogodilo.”Mislim da je on jasan, da je rekao da na listama mora biti najmanje 40 posto jednog ili drugog spola, dakle, odnosi se i na žene i na muškarce, a oni koji to ne naprave, dužni su platiti financijske kazne”, kaže Sobol.

Na pitanje je li dilema o Zakonu o ravnopravnosti spolova slučajna, Sobol odgovara:”Ne, nije slučajna. Ja samo tvrdim da se pokazuje da se u ovoj državi, kada je u pitanju određena politička moć koju vi ipak dobivate i mogućnost da odlučujete od državne razine do zadnje najmanje općine u Hrvatskoj, još uvijek se nažalost u društvu percipira kao nešto što je rezervirano za muškarce”, kaže Sobol.

Sobol dodaje da je i koalicija ‘Hrvatska raste‘ prekršila zakon i trebala bi platiti kaznu od 250 tisuća kuna jer na 50 posto izbornih listi nije imala dovoljan broj žena.