GORDANA RUSAK: Prijeti li nam pljačka zagrebačkog proračuna?

Nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Gordana Rusak istaknula je da je u zagrebačkom proračunu za 2023. godinu ispod radara prošlo kako su se velika materijalna sredstva usmjerila ka udrugama u kulturi, točnije 5.200.000 eura.

Navodi da se u prijedlogu proračuna za 2024. godini ta suma podiže na 12.300.000 eura, odnosno povećava za skoro 240 posto.

”Korisnici javnih potreba u kulturi kojima je Grad osnivač u 2022. godini dobili su 13.160 000 eura, u 2023. godini 8.800 000 eura, a za 2024. planirano je 10.600 000 eura. Grad u vrijeme enormne inflacije snažno smanjuje sredstva korisnicima u kulturi kojima je on osnivač, a enormno podiže sredstva udrugama u kulturi kojima nije osnivač! Korisnici javnih potreba u kulturi kojima je Grad osnivač u 2023. i 2024. gube skoro 7 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu, a udruge u kulturi u te dvije godine dobivaju 17,5 milijuna eura više! Daleko više novaca uložit će se u neovisne udruge u kulturi nego u korisnike u kulturi kojima je Grad osnivač! Tomašević u Zagrebu razvija paralelnu kulturu scenu, uništava onu koja se razvijala godinama i novac upumpava u neovisne udruge u kulturi!

Neovisne od koga i čega? Nisu neovisne o našem novcu! Tko je taj koji odlučuje tko će ta sredstva dobiti! Po kojim kriterijima? Koje su to udruge u kulturi koje su dobile 5.200.000 eura u prošloj godini? Stoje li članovi tih udruga u kakvoj vezi s platformom Možemo! Ima li među njima donatora platformi Možemo u prošloj kampanji? Ima li taj enormni rast sredstava neovisnim udrugama u kulturi u idućoj godini veze s predstojećim izborima?

Na ta i brojna druga pitanja koja će se ovime otvoriti gradonačelnik mora odgovoriti jer ne učini li to ostaje sumnja da je ovo način na koji se legalno može izvući novac iz gradskog proračuna za Tomaševićeve sljedbenike. Pozivam građane i da iskoriste svoje pravo na pristup informacijama i da budno prate kojim se to udrugama u kulturi ti novci dodjeljuju! Na svima nama je dužnost i obveza da pratimo tijek novca iz proračuna, a na gradonačelniku je da odgovori i na pitanje kako to da su baš neovisne udruge u kulturi najveći dobitnici proračuna za 2024. godinu!”, poručila je Rusak koja je potom za Media servis naglasila:

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Ivica Lovrić, pak, tvrdi da Tomašević nije povukao 500 milijuna eura iz Europskih fondova iako ga je dočekala pripremljena dokumentacija.

”Tomašević se svakodnevno hvali povučenim europskim sredstvima no činjenice govore sasvim suprotno. Ono što je povukao od europskih sredstava su sredstva iz Fonda solidarnosti koja se nisu mogla ni povući ranije jer tada Fond solidarnosti nije postojao, pa je tako povukao sredstva za obnovu mostova, Jarunske i Sljemenske ceste, zbrinjavanje građevinskog otpada, obnovu škola i vrtića, to su sve projekti pripremljeni i započeti a neki i završeni prije njegova dolaska na vlast. Dočekali su ga i projekti za sanaciju šteta od potresa, vodovoda i odvodnje u iznosu od 60 milijuna eura koje on nije uspio potrošiti.

Također od predviđenih 160 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za škole i vrtiće povukao je samo 83 milijuna eura dok je propalo 77 milijuna eura iz razloga što je obnova škola još u tijeku iako su radovi uglavnom započeti prije dolaska na vlast a on ih nije znao na vrijeme završiti. Samo iz Fonda solidarnosti Tomašević je propustio 137 milijuna eura. Kada govorimo o drugim sredstvima Europske unije Tomašević se ponosi da su europskim novcem nabavljeni autobusi, tramvaji, kante i čipiranje no to je također sve dogovoreno prije njegova dolaska na vlast. Međutim Tomaševića su dočekali i drugi projekti koje je upropastio i obustavio, a to su:

Dječja bolnica Srebrnjak 57 milijuna eura, druga faza ZICERA 40 milijuna eura, rekonstrukcija i izgradnja vodovoda i odvodnje 250 milijuna eura. Kada zbrojimo sredstva koja je propustio dolazimo do brojke od vrtoglavih 500 milijuna eura a radi se o projektima koji su nužni za Grad Zagreb i morati će se realizirati prije ili kasnije, no tada neće postojati Fond solidarnosti već će to sve morati platiti Zagrepčani”, poručio je Lovrić.

Njegov kolega iz kluba Otto Barić se osvrnuo na stadion u Maksimiru. ”Stekao se dojam da je jučer bila zadnja utakmica Hrvatske reprezentacije u Zagrebu jer stadion više ovakav ne može zadovoljiti. Tu se postavlja pitanje zašto se čeka sa raspisom arhitektonskog natječaja koji je prvi korak u realizaciji projekta jer GUP tako propisuje. Ne očekujemo da će valjda Grad Zagreb i na Maksimiru zaobići zakonske propise kao i u Kranjčevićevoj”, izjavio je Barić.