GORDAN JANDROKOVIĆ: “Za župana Tomaševića u HDZ-u nema mjesta”

gordan jandroković

Ostavka je još uvijek zadnje što se veže uz HDZ-ova Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića protiv kojeg je podignuta optužnica zbog nasilja u obitelji i ozljeđivanja supruge.

Piše: Vlatka Koren

Treba li Tomašević sam otići iz stranke ili ga treba izbaciti, za HDZ je izgleda napokon jasna stvar.

Treba li Alojz Tomašević, u javnosti poznat i kao ”interna stvar HDZ-a”, a od prošlog tjedna i službeno optuženi za obiteljsko nasilje, sam otići iz stranke kako mu se iz vrha od danas i službeno sugerira. Ili treba biti izbačen? Novinari su prije sjednice Vlade pitali ministre. No od rijetkih su dobili odgovor.

“Ovo drugo će oni riješiti tamo gdje je mjesto da se riješi”, dobacio je u prolazu ministar turizma Gari Cappelli. Tek je Milan Kujundžić spremno poručio da bi, ako su navodi točni, bilo časno da se Tomašević povuče s mjesta župana. Detalje slučaja kaže ne zna, a treba li stranka konačno presjeći, Kujundžić je novinarima odvratio ”Ne treba bacat ljude na glavu. Što ste jutros tako, vi bi samo bacali.” Na kraju je osudio nasilni čin, složivši se da se radi i o političkoj šteti za HDZ. “Ma gledajte to je ružno što je učinio. To je pod jedan trebao sud, pustite stranke. Bilo tko da je to učinio, neovisno o strankama to je nešto što je ružno i što je za osudu. Šteta koju napravi pojedinac, pripadnik stranke, uvijek je na određeni način i šteta stranci”, izjavio je Kujundžić.

Obiteljsko nasilje je prema optužnici trajalo od listopada 2015. Tomaševićeva supruga lani je zbog toga pisala i šefu HDZ-a, a kad je izašla u medije, Plenković je izjavio da mailovi nisu bili prineseni njegovoj pozornosti. Raspustio je potom županijsku organizaciju, no Tomaševićevu je prošao proračun pa je ostao župan. Nakon što je DORH jučer objavio informaciju o podizanju optužnice, iz HDZ-a napokon nedvosmislena poruka.

Glavni tajnik stranke, šef Sabora Gordan Jandroković potvrdio je da za Požeško-slavonskog župana u HDZ-u više nema mjesta.

“To je potpuno jasno da nakon svega što se dogodilo očekujemo da župan Tomašević podnese ostavku”, rekao je Jandroković. Na upit novinarke što ako Tomašević to ne učini, Jandroković nadodaje: “Onda ćemo o tome razgovarati na stranačkim tijelima, ali vjerujem da će biti dovoljno mudrosti i s njegove strane i da će to učiniti.”

Tomašević je na vijest o podizanju optužnice jučer tek poručio kako zasad nema komentara i ne daje izjave. Stanje u HDZ-u, u sjeni ovog slučaja, kao i Milinovićeve ostavke zbog kadroviranja iz Zagreba, GLAS-ova Anka Mrak Taritaš nije željela komentirati. Ipak, pod sve je podvukla zajednički nazivnik.

“Nikome nije bilo sporno da je HDZ odlučivao tko će biti ravnatelj NP Plitvička jezera. Da nije bio kriterij stručnost, da nije bio kriterij netko tko se time bavi, da nije bio kriterij netko tko to najbolje može raspraviti, nego HDZ raspravlja da li ovaj ili onaj i to nikome nije problem, meni je to problem”, izjavila je Mrak Taritaš.

PISALI SMO:

OPTUŽNICA PROTIV ŽUPANA: Tomašević hvatao ženu za vrat, pljuskao i udarao po glavi – čitajte OVDJE.

DARKO MILINOVIĆ: Lički HDZ je došao do crte i više nema natrag! – čitajte OVDJE.