GORDAN JANDROKOVIĆ: Utvrđujem da je Gordan Jandroković izabran za predsjednika Sabora

U 10 sati počela je konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, dio zastupnika smjestio se u sabornicu, a dio na galeriju i u salon do sabornice.

Gordan Jandroković ponovno je izabran za predsjednika Sabora pa je sam sebi predao mandat.

‘‘Utvrđujem da je ‘za‘ glasalo 143 zastupnika, jedan je suzdržan i nitko nije bio protiv te je Gordan Jandroković izabran za predsjednika Sabora.‘‘

“Ovo me čini ponosnim. Zalagat ću se za promicanje slobode, jednakosti, socijalnu pravdu, ravnopravnost spolova i višestranačkog sustava. Ovaj trenutak zahtjeva predanost i odgovornost”, kazao je među ostalim Jandoković u svom govoru.

Jandroković je najavio da će jedan od prvih zakona koje će novi Sabor izglasati biti onaj o obnovi Zagreba nakon potresa, te podsjetio da je jedna od zgrada koja je jako stradala zgrada Sabora.

Inače je 150 zastupnika ispunilo evidencijski listić, a za izbor predsjednika Sabora potrebna je bila većina.

Hrvatski sabor izabrao je pet svojih potpredsjednika, trojica su iz redova saborske većine, dvojica iz redova manjine.Iz redova većine, s po jednim suzdržanim glasom, izabrani su HDZ-ovi Željko Reiner i Ante Sanader, te Furio Radin koji je dobio jednoglasnu potporu, za njega je glasovalo 135 zastupnika. Reiner je dobio glasove 136 zastupnika, Sanader njih 134, a u oba slučaja jedini suzdržani glas bio je onaj Katarine Peović (RF). Jednoglasno je, sa 143 glasa, za potpredsjednika izabran SDP-ov Rajko Ostojić.

SDP je tražio prekid sjednice prije izbora Miroslava Škore za potpredsjednika Sabora! “Sukladno poslovniku, tražimo stanku, tema je izbor potpredsjednika Sabora”, kazao je SDP-ov Arsen Bauk. Stanka je odobrena.

Miroslav Škoro izabran je za potpredsjednika Sabora! Miroslav Škoro (DP MŠ) dobio je 110 glasova zastupnika, uz dva suzdržana glasa i jedan protiv, onaj Katarine Peović (RF). Nekoliko zastupnika SDP-a glasalo je za Škoru dok ih se većina nije uključila u glasovanje.

 

 

Komentiraj